Merita sa investesti intr-un atestat auto profesional?

Meseria de sofer este frumoasa, insa vine la pachet cu o serie de riscuri si de sacrificii. Din ce in ce mai multi oameni aleg sa investeasca in obtinerea de atestate auto profesionale si se lovesc de numeroase piedici, deoarece cred ca atestarea profesionala este similara cu obtinerea permisului de conducere pentru categoriile auto pe care se doreste activarea.

Adevarul este ca obtinerea unui atestat profesional, impreuna cu scolarizarea pentru categoriile C, D si E, implica o multime de costuri si sunt procese destul de complexe.

Cand ai nevoie de atestat profesional?

In principiu, ai nevoie de atestat profesional atunci cand vrei sa practici anumite meserii. Daca vrei sa conduci autobuze ai nevoie de atestat special, daca vrei sa conduci camioane de marfa ai nevoie de atestat de transportator iar daca vrei sa conduci camioane cu gabarit foarte mare, ai nevoie de atestat agabaritic.

Inainte de a demara procesul de atestare profesionala este bine sa faci o analiza pentru a vedea daca merita.

In primul rand, trebuie sa fii dispus sa muncesti si sa renunti la o parte din viata profesionala. Meseria de sofer este destul de dura si implica disconfort, pericole, oboseala, dor de casa, etc.

In al doilea rand, trebuie sa fii dispus sa investesti. Investitia in scolarizare si atestare depaseste adeseori cateva mii de euro.

Care sunt costurile si actele necesare pentru atestare auto profesionala?

Daca vrei sa devii transportator de persoane. Pentru a obtine atestatul ai nevoie de buletinul de identitate si de permisul de conducere categoria D. Costurile de inscriere pentru obtinerea atestatului si pentru examinare sunt de 600 pentru CPI ( pentru cei care au obtinut permisul categoria D dupa 09.09.2009) si de 300 de lei pentru CPC ( pentru cei care au obtinut permisul inainte de aceasta data).

Pentru dosarul ARR este nevoie de o cerere, de poze 25 x 32, de plata unei taxe de eliberare, in valoare de 64 de lei si de copie dupa permisul de conducere.

Daca vrei sa devii transportator de marfuri. In principiu, formalitatile sunt similare. Vei avea nevoie de permis categoria C, pentru camioane sau CE pentru tiruri si toate actele de mai sus. Costul atestatului pentru transport marfuri, la pachet cu cel pentru transport agabaritic este de 150 de lei.

Ce implica examenele de atestare auto?

Pentru CPC exista un examen cu 30 de intrebari, din care trebuie sa fie corecte 21.

Pentru CPI, proba este mai dificila: examenul scris are 100 de intrebari, din care 70% trebuie sa fie corecte, 6 studii de caz cu 20 de subpuncte si o proba practica, in care se conduce camionul in afara localitatii.

Pentru obtinerea atestatului agabaritic trebuie sa se raspunda corect la 14 intrebari din 20.