Istoric usi

admin

Mic istoric al usilor

Istoric usi Nu ii acorzi niciun fel de atentie, desi o folosesti zilnic, de mai multe ori si ti-a intrat in reflex fiecare actiune pe care o realizezi, ce o are in prim plan. Usa, caci despre ea este vorba, a reusit sa intre in vietile oamenilor atat de puternic, incat ni se pare ca locuintele au avut inca de la inceputuri usi, ba chiar, avem impresia ca oamenii pesterilor isi montau usi la gura de intrare in spatiile lor de dormit si de protectie.

Cu toate astea insa, istoria usii a inceput recent, acum aproximativ 2000 de ani. Cei care au folosit pentru prima data usile au fost egiptenii, insa existau si alte natii care au descoperit beneficiile usii, cam in acelasi timp. Pe vremea aceea, usile erau realizate din lemn, piatra sau diverse alte materiale iar primele usi care se asemanau cel mai mult cu cele din zilele noastre, au fost usile din piatra din India, care se roteau in jurul unui pivot si desi erau destul de greu de manevrat, puteau totusi sa se inchida foarte bine.

Desi pare greu de crezut, prima usa automata a fost creata in primul secol dupa Hristos de catre Heron din Alexandria. 600 de ani mai tarziu, in China a aparut o usa care se deschidea atunci cand era calcat un prag.

Evolutia a fost rapida si astazi variantele de usi pe care le putem gasi sunt de-a dreptul impresionante. De la usi automate, pana la usi glisante si de la usi industriale pana la simple usi de apartamente, aceste obiecte reusesc sa ne usureze zi de zi viata, fara sa ne faca sa realizam insa cat de importante sunt.

Tehnologia a ajuns sa fie deosebit de puternica si atunci cand vine vorba de usi, in asa fel incat, de la simpli pivoti de deschidere, astazi exista deschidere pe baza de amprenta sau pe baza de cartele magnetice.

Unde se va mai duce evolutia usilor, este greu de anticipat, insa cu siguranta, data urmatoare cand vei deschide o usa vei sta si vei contempla putin la ceea ce reprezinta pentru tine si cat de greu ti-ar fi fara ea :).