Legumele sunt cei mai buni aliati ai tai atunci cand vine vorba despre slabire sau sanatate. Sunt pline de vitamine, minerale, contin apa, fibre, nutrienti, antioxidanti si foarte putine calorii. Dar daca nu iti plac deloc si daca simti o aversiune fata de ele, exista cateva alternative pentru a beneficia totusi de o alimentatie cat de cat echilibrata.
Fa-ti plinul de fibre. Indispensabile pentru tranzitul intestinal, fibrele sunt prezente mai ales in legume. Dar poti beneficia de un aport optim de fibre consumand in mod regulat cereale. Nu sunt insa de ajuns.
Opteaza pentru fructele care nu sunt atat de dulci. Daca nu iti plac legumele, le poti inlocui cu fructe. Dar un numar ridicat dintre ele contin foarte multe glucide. Iar pe termen lung au un impact negativ supra siluetei. Deci fructele cu mai putin zahar si mai putine calorii sunt cea mai buna alegere. Aici intra capsunile, afinele, coacazele, zmeura, papaya, caisele, lamaia, pepenele rosu sau galben. Se pot degusta natur, in sucuri smoothie, in salate sau chiar pe gratar.
Pentru a se evita carentele de vitamine. Vitaminele sunt indispensabile organismului, mai ales vitamina B9 care este prezenta in spanac sau varza. Dar cu nu iubesti deloc legumele o mai poti cauta in ficatul de vitel, in semintele prajite de floarea soarelui sau in painea de secara.
Alege cele mai bune suplimente alimentare. Sunt indispensabile atunci cand nu consumi legume. Dar trebuie luate cu acordul medicului sau nutritionistului. Spirulina poate compensa absenta legumelor. Este bogata in clorofila, in proteine de o calitate exceptionala, in minerale, oligoelemente si vitamine. 10 grame de spirulina, pe langa aportul de fibre aduc tot atata magneziu ca si 2 sfecle si jumatate, tot atata fier ca si 6 anghinare si jumatate, tot atatia carotenoizi ca si 4 morcovi cruzi, to fosfor ca si 6 cesti si jumatate de varza razuita si tot atata vitamina B2 ca si o ceasca si jumatate de sparanghel fiert.
Poti miza si pe urzica. Este foarte bogata in vitaminele C, A, B1, B2, B5 si minerale precum potasiu, fierul, zincul sau magneziul.