Patiserie – o afacere profitabila sau nu in anul 2021?

Anul 2020 a adus o multime de provocari in domeniul HoReCa si a destabilizat multi antreprenori. Insa cu toate acestea, odata cu aparitia crizei, apar si o multime de oportunitati. Tot mai multe persoane se intreaba spre ce domenii de afacere se pot indrepta in anul 2021 si care sunt cele mai profitabile.

In ciuda pandemiei, majoritatea patiseriilor au ramas deschise si au continuat sa faca profit. Pornind de la aceasta idee, se poate naste o oportunitate pe care o poti concretiza intr-o afacere de succes. Cu siguranta vei spune ca piata este saturata de patiserii si brutarii, insa nu te poti raporta doar la acest aspect. Intotdeauna exista modalitati prin care te poti diferentia de concurenta.

Iata cateva informatii despre ce presupune deschiderea unei patiserii:

Investitia in cuptoare de patiserie

La inceput, o buna parte din bani va fi investita in cuptoare de patiserie. Desi nu este o suma deloc de neglijat, este absolut obligatorie. Odata cu achizitionarea utilajelor, vei observa si primele avantaje: costuri mai mici de operare, dar si aprecierea clientilor care pun accent pe calitatea produselor.  

Alegerea locatiei

Unul dintre cele mai mari avantaje de care beneficiezi atunci cand urmeaza sa iti deschizi o patiserie este reprezentat de lejeritatea alegerii locatiei. Aceasta poate fi amplasata atat in centrul orasului, cat si in cartierele situate la periferie. Locatia pe care urmeaza sa o alegi trebuie raportata la bugetul de care dispui. Astfel, daca alegi sa amplasezi patiseria la periferia orasului, atunci nu luxul este prioritar, ci preturile accesibile unui numar mare de clienti. Trebuie sa ai in vedere ca in cazul unei patiserii, vei avea clienti de toate varsetele, batrani, tineri, dar si copii. In cazul acesta, pentru a te bucura de succes trebuie sa punctezi pe o gama diversificata de produse.

Costuri

Atunci cand conduci o patiserie, o mare parte din costuri sunt reprezentate de furnizori. Pentru a-ti optimiza cat mai bine bugetul, o strategie inteligenta este reprezentata de alegerea unor furnizori din orasul tau. In caz contrar, pentru a amortiza costurile, trebuie sa maresti preturile produselor, iar asta nu este cea mai buna alegere.

Alte sfaturi importante

Mentinerea constanta a calitatii produselor, dar si diversificarea acestora sunt esentiale pentru mentinerea pe piata a unei afaceri de succes. De asemenea, implementarea unui sistem de livrare, mai ales in aceasta perioada reprezinta un mod prin care iti poti maximiza profitul.

Este foarte important sa nu te limitezi doar la o serie de produse, indicat este sa diversifici business-ul si sa incerci constant sa il dezvolti. Adapteaza-ti ofertele si produsele in functie de anotimp. De exemplu, vara poti achizitiona o masina de inghetata, iar iarna poti surprinde clientii cu cozonaci calzi.

Asadar, patiseria poate reprezenta un business de succes in anul 2021 daca ai un plan bine stabilit si daca vei aborda strategii inteligente.