admin

S-au ieftinit mastile medicale. Cum stii ca le achizitionezi pe cele mai bune?

Anul 2020 a fost un an de-a dreptul nebun, in care fiecare dintre noi a fost nevoit sa puna pauza rutinei normale si sa se adapteze unei realitati cu totul si cu totul noi. Un virus invizibil a reusit sa puna intreaga lume in alerta, iar acest lucru a dat nastere unor situatii extrem de neplacute. Una dintre ele a fost cea a cresterii extrem de rapide a preturilor pentru mastile medicale de protectie.

Daca in mod normal aceste masti costau 10-20 de bani/bucata, in martie 2020 acestea ajunsesera sa coste peste 5 lei/bucata. Din fericire, numarul din ce in ce mai mare de producatori de masti medicale de protectie, precum si relaxarea treptata a oamenilor a dus la revenirea preturilor. Astazi, un set de 50 de masti a ajuns din nou la un pret firesc, de aproximativ 10 lei pentru 50 de bucati, conform ofertei celor de la allinro.com.

Daca la inceput purtarea mastii era optionala, astazi este obligatorie in foarte multe spatii, motiv pentru care multi producatori au ales sa creeze masti din ce in ce mai atractive din punct de vedere vizual, inclusiv masti pentru copii , foarte colorate si interesante.

Atunci cand achizitionezi mastile pe care le porti insa, pe langa estetica trebuie sa ai in vedere gradul de siguranta pe care il ofera. Cu siguranta, mastile simple, cu 3 straturi, sunt cele mai populare si ai putea crede ca toate sunt la fel. Totusi, exista 3 tipuri de astfel de masti pentru care poti opta:

  1. Mastile simple. Au 3 straturi si filtreaza particulele de praf. Totusi, nu au o eficienta foarte mare atunci cand vine vorba despre filtrarea particulelor foarte mici si nu opresc bacteriile;
  2. Mastile medicale de tip I. Au 3 straturi si respecta standardul de calitate EN 14683. Filtreaza praful si bacteriile, avand o eficienta de peste 95%. Nu sunt etanse, insa au protectie impotriva particulelor expirate;
  3. Mastile medicale de tip II. La fel ca mastile de tip I respecta standardul de calitate EN14683. Au o eficienta de pana la 98%, ceea ce sporeste gradul de siguranta.

Evident, daca doresti o protectie mai mare si iti doresti ca masca sa fie etansa pe fata, poti alege mastile N95 sau N99. Acestea au 4 straturi si filtreaza 99% din particule. Din pacate, sunt ceva mai costisitoare decat primele tipuri de masti.

Nu este suficient sa iti cumperi masti eficiente. Trebuie sa le si porti corect

Purtarea mastii nu inseamna neaparat eliminarea riscului. Daca vrei sa elimini cat mai mult riscul, trebuie sa porti masca corect ( peste gura si nas), sa nu o atingi si sa o inlocuiesti daca ai purtat-o mai mult de 4 ore. De asemeena, trebuie sa o fixezi foarte bine si sa te asiguri ca nu este rupta sau umezita.