admin

Sanatatea orala si sanatatea inimii

Gura este poarta catre corp. Zambetul tau nu este doar primul lucru pe care cei mai multi oameni il observa la tine, dar este si un factor major ce te influenteaza in moduri pe care nu le poti vedea. Sanatatea orala are un impact asupra sanatatii sistemice (generale), motiv pentru care cei mai multi medici dentisti le solicita pacientilor lor istoricul medical la programare. Este important ca medicul tau dentist sa cunoasca istoricul tau medical si al familiei tale, deoarece multe dintre conditiile de sanatate orala pot afecta alte sisteme din organism.

Unul dintre cele mai importante organe ale corpului care pot fi afectate de sanatatea orala este inima. Cercetarile au descoperit o legatura semnificativa intre bolile de inima si sanatatea gingiilor. Mai exact, s-a constatat ca aparitia unei boli parodontale (boala a gingiilor) creste riscul unui prim atac de cord cu 28%. Cum este posibil acest lucru?

​Infectiile orale si sanatatea inimii

Infectiile orale provoaca probleme la nivelul sistemului cardiovascular. O teorie este ca bacteriile orale pot afecta inima atunci cand intra in fluxul sanguin, atasandu-se de depozitele grase (placa) de colesterol din arterele coronare (vasele de sange ale inimii) si contribuind la formarea cheagurilor.

Boala coronariana, care contribuie la aparitia bolilor de inima, se caracterizeaza printr-o ingrosare a peretilor arterelor coronare din cauza acumularii de proteine grase. Cheagurile de sange pot bloca fluxul sanguin normal, limitand cantitatea de nutrienti si oxigen necesare pentru ca inima sa functioneze corect – iar acest lucru poate duce la atacuri de cord.

Un alt mod prin care infectiile orale afecteaza sanatatea inimii este prin boala parodontala. In cazul bolii parodontale, exista adesea o acumulare mare de placa bacteriana de-a lungul liniei gingiilor, care poate contribui la inflamarea si coagularea arterelor, ceea ce poate duce la probleme grave de inima si atacuri de cord.

​Prevenirea bolilor parodontale si a problemelor cardiace

Un furnizor de servicii medicale poate testa sangele pentru nivelurile de proteina C reactiva, ceea ce poate fi un semn al unei inflamatii. Nivelurile proteinei C-reactive sunt ridicate atat la pacientii cu parodontita, cat si la cei cu boli cardiovasculare. Tratarea bolii parodontale scade nivelul proteinei C-reactive si ar putea ajuta la prevenirea problemelor la nivelul sistemului cardiovascular.

Unele dintre bacteriile specifice parodontozei au capacitatea de a distruge tesutul conjunctiv din gura, ceea ce sugereaza ca, atunci cand intra in sange, infecteaza peretele vaselor inimii, initiind modificari si contribuind la instabilitatea placii – fapt ce poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Este important sa stii ca exista o legatura intre sanatatea orala si sanatatea inimii. Studiile au descoperit ca boala parodontala este, prin ea insasi, un factor de risc pentru boala coronariana. Asigura-te ca furnizezi dentistului tau informatii complete despre sanatatea inimii tale in asa fel incat acesta sa iti poata oferi cea mai buna ingrijire dentara posibila.

Mai multe detalii despre sanatatea dentara poti descoperi pe acest site.