Una dintre cele mai importante resurse de care dispunem este timpul. In nenumarate randuri insa, ajungem sa reclamam ca acesta nu este suficuent pentru a ne indeplini toate sarcinile profesionale sau personale. Dar de cele mai multe ori, nu insuficienta timpului este cauza adevarata a amanarii sau anularii unui anumit plan, ci mai degraba organizarea ineficienta.
Doriti ca 2016 sa fie inceputul pentru o viata mai productiva si mai relaxata? Planificarea mai buna este unul dintre obiectivele majore pentru multi dintre noi. Cum puteti sa va asigurati ca veti lua deciziile organizatorice optime? Este simplu: folosind tehnicile potrivite pentru dumneavoastra.
Exista numeroase carti si site-uri care va pot oferi retete pentru o mai buna organizare. Important este sa tineti cont de cateva mici trucuri si sa va creati propriile obiceiuri benefice, in functie de stilul dumneavoastra de viata si caracteristicile mediului in care lucrati. Vital este deci sa gasiti propria strategie de sistematizare. Iar dupa gasirea solutiei optime, sa o pastrati si sa analizati daca exista moduri prin care o puteti imbunatati si care anume ar fi acestea.
Cea mai importanta regula pe care trebuie s-o respectati este aceea de a nota toate informatiile esentiale, la momentul potrivit: fie ca este vorba de noutatile aflate intr-o sedinta, detaliile stabilite in ultima intalnire cu un client important, o idee noua de business, lista de cumparaturi sau data nasterii unui prieten apropiat. Astfel, veti putea consulta fiecare informatie exact atunci cand aveti nevoie de aceasta si nu veti fi niciodata prins pe nepregatite.
Exista numeroase instrumente care va pot ajuta sa notati si sa rememorati datele dorite, de la servicii de stocare online si platforme pentru organizarea in echipa, la aplicatii pentru luarea de notite si produse clasice, precum agendele. In acest moment aveti la dispozitie o varietate de astfel de ajutoare, astfel incat puteti fi siguri ca veti gasi solutia potrivita pentru dumneavoastra, fie ca alegeti sa mizati pe un singur produs, sau preferati o combinatie de mai multe produse si servicii.
Pentru a evita pierderea, ratacirea sau imposibilitatea de accesare a informatiilor necesare exact atunci cand aveti nevoie de acestea, este bine sa va stabiliti cateva reguli clare: cand folositi un anumit produs sau serviciu in detrimentul unui altul, pentru ce informatii este necesar sa realizati un back-up si unde il veti stoca, la ce interval de timp verificati sau transcrieti anumite informatii, ce instrumente consultati inainte de a planifica un anumit eveniment etc. De exemplu, daca preferati sa folositi agende diferite pentru birou si, respectiv, pentru informatiile de interes strict personal, este important sa verificati ambele orare inainte de a stabili o intalnire de afaceri la finalul programului sau de a face o rezervare la un restaurant.
Folosind produse cu care sunteti deja familiarizat, precum agendele, veti putea sa va concentrati toate eforturile in directia implementarii tehnicilor de organizare dorite. In plus, veti scuti timpul de acomodare corespunzator utilizarii unui produs sau serviciu nou.
3 sfaturi pentru alegerea agendei potrivite
Inainte de achizitionarea unei agende 2016, este bine sa tineti cont de o serie de caracteristici, precum tipul si dimensiunea agendei. Pentru a va usura alegerea, puteti tine cont de urmatoarele sfaturi:
1. Investiti in produse pe care sa le folositi cu placere!
Alegeti o agenda si un instrument de scris care sa va scoata in evidenta personalitatea! Este important sa folositi produse care sa va incante vizual si care sa se potriveasca stilului dumneavoastra de viata. Astfel, veti inceta sa priviti agenda ca un simplu organizator de sarcini mai mult sau mai putin placute. Puteti alege agende din piele naturala si stilouri sau pixuri premium, care va vor scoate in evidenta bunul gust. Daca preferati pielea ecologica, veti beneficia de un produs premium si de un cost redus.
2. Mizati pe culoarea potrivita!
Aveti la dispozitie numeroase optiuni coloristice, de la nuante pastel pana la culori aprinse si de la alb la negru. Puteti alege fie o culoare clasica, fie una mai curajoasa. Daca aveti foarte multe pe cap sau tindeti sa rataciti lucrurile, alegeti o agenda intr-o culoare vie, pe care o veti repera cu usurinta! Puteti opta pentru o agende rosie, bordeaux sau chiar portocalie. In plus, va vor indemna la actiune si va vor stopa tendintele de incetinire a ritmului de lucru. Daca lucrati intr-un mediu mai rigid, puteti opta pentru o agenda neagra sau albastra.
3. Decideti care este dimensiunea optima pentru dumneavoastra!
In functie de preferitele si necesitatile dumneavoastra, puteti alege de la agende A5, care va vor fi alaturi mereu si va vor permite sa notati ideile din zbor, pana la agende A4, care va vor permite sa detaliati fiecare insemnare.
Bonus: Odata aleasa agenda perfecta pentru dumneavoastra, asigurati-va ca profitati la maxim de aceasta!
De exemplu, daca agenda aleasa contine spatii speciale pentru notite, folositi-le pentru a insemna concluziile zilei sau acele idei noi pe care va propuneti sa le dezvoltati. Un alt truc este sa imbinati adnotarile profesionale cu mesaje, citate sau alte insemnari care va vor motiva sau aduce un zambet pe buze. Veti crea asocieri pozitive, iar sarcinile de zi cu zi vor fi la randul lor privite cu mai multa incredere si entuziasm.