Tipuri de centrale termice pentru care poti opta

centrala termica pe lemneConfortul termic este ideal pentru o viata cat mai placuta. Caldura si apa calda trebuie sa fie prezente mereu in casa, la birou si in orice alt spatiu ne petrecem timpul, deoarece le folosim frecvent.
Din ce in ce mai multi oameni incearca sa obtina independenta termica si opteaza pentru centrale termice. Problema apare la alegerea centralelor, deoarece diversitatea este una uriasa. Doar daca luam in calcul combustibilul, exista centrale termice pe lemne , centrale termice pe gaz, pe ulei sau pe carbune. Daca luam in calcul si alte detalii, diversitatea devine una uriasa.

Care sunt, asadar, tipurile de centrale termice?

Indiferent ca te uiti la centrale pe lemne si carbuni Liepsnele sau la centrale pe gaz, acestea pot fi de 3 tipuri mari si late in functie de modul in care se utilizeaza si de modul in care fac arderea.
Prima este centrala termica cu tiraj natural. Aceasta preia aerul din camera in care se afla si il foloseste la ardere. Pentru o astfel de centrala ai nevoie de o camera suficient de mare, incat sa poata asigura un volum cat mai consistent de oxigen si, evident, de un cos de fum. Avantajul major al acestui tip de centrala este, fara doar si poate, pretul scazut.
Cea de-a doua centrala este cea cu tiraj fortat. Aceasta ia aerul necesar arderii din exterior, folosindu-se de o tubulatura concentrica. Aceasta centrala nu are nevoie de un volum mare pentru camera iar restrictiile la montare sunt mai mici. Evident, aceste detalii reprezinta un avantaj. De asemenea, avantajos este si faptul ca nu necesita un cos de fum. Printre dezavantaje insa, putem sa amintim faptul ca este ceva mai costisitoare iar randamentul maxim al sau atinge aproximativ 92%.
Un al treilea tip de centrala este cea cu tiraj fortat in condensatie. Este asemanatoare cu cea cu tiraj fortat, atunci cand vorbim despre principiul de functionare, diferenta fiind in faptul ca pe racordul de evacuare exista un recuperator de caldura care creste randamentul centralei prin incalzirea agentului termic.
Printre avantajele majore oferite de aceasta centrala se numara, evident, eficienta, randamentul sau putand sa ajunga la 107%. Dezavantajul principal este pretul destul de ridicat.