admin

Totul despre sindromul de tunel carpian

Operatie sindrom de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune ce progreseaza treptat. Este posibil sa observi mai intai senzatii de furnicaturi in degete, care ar putea duce, in timp, la amorteala. Aceste senzatii apar si dispar, dar in timp se inrautatesc, devenind suficient de deranjante incat sa iti intrerupa somnul. Sindromul de tunel carpian iti poate perturba, de asemenea, activitatile zilnice, deoarece iti va afecta functia mainii, in special atunci cand vine vorba de prinderea obiectelor.

Sindromul de tunel carpian este, de fapt, o afectiune a nervului median de cauza compresiva. Asta inseamna ca apare atunci cand nervul median din tunelul carpian (aflat in incheietura mainii) este comprimat, din cauza unei presiuni exercitate frecvent in zona respectiva.

Desi STC este o afectiune ce apare idiopatic (fara o cauza identificabila), se pare ca exista totusi cativa factori care o favorizeaza, cum ar fi efectuarea frecventa a activitatilor ce implica utilizarea incheieturii mainii, precum folosirea tastaturii si a mouse-ului, cantatul la instrumente muzicale si lucratul intr-o fabrica.

Cel mai rau lucru legat de aceasta tulburare este ca incepe incet si, treptat, se dezvolta intr-o stare dureroasa. Daca nu este tratata, se poate agrava si, in cele din urma, va duce la limitarea functiei mainii.

​Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

  • Slabiciune: primul semn indicativ este senzatia de furnicaturi si amorteala, dar pe masura ce boala progreseaza, vei experimenta slabiciune in degetul mare. Aceasta se va extinde pana la jumatatea degetului 4, ceea ce va limita capacitatea mainii de a apuca sau a prinde obiectele. Iti va fi dificil sa mai tii in mana o furculita sau un stilou, sa iti inchei nasturii de la camasa, iar scaparea lucrurilor din mana va deveni ceva obisnuit.
  • Probleme senzoriale: din cauza amortelii pe care STC o poate provoca, este posibil sa ai anumite probleme senzoriale. Asta inseamna ca vor aparea probleme de distinctie intre cald si frig.

​Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian poate fi usor sau sever. In cazurile usoare, se recomanda odihna si fixarea incheieturii mainii intr-o orteza. De asemenea, pot fi recomandata medicamente, precum ibuprofen sau aspirina, injectarea unor substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi) sau fiziokinetoterapia.

Daca aceste tratamente nu sunt eficiente, medicul va recomanda o interventie chirurgicala. Acest lucru va ajuta la eliberarea ligamentului care provoaca presiune pe nervul median, aceasta fiind de fapt cauza durerii si amortelii.

​Ce se poate intampla daca sindromul de tunel carpian nu este tratat?

Simptomele sindromului de tunel carpian vor aparea si vor disparea, asadar poate fi tentant sa ignori boala. Cu toate acestea, starea se va agrava, iar in timp, durerea si amorteala vor deveni constante.

Durerea va radia in cele din urma pana la brat si umar si, in cele din urma, va determina atrofierea muschilor.