Cata apa sa bei, in functie de greutatea corporala?

Cu totii stim deja ca o hidratare corecta este esentiala pentru functionarea optima a organismului. Corpul uman nu rezista la pierderi mari de apa. Creierul uman, de exemplu, este constituit in proportie de peste 70% apa și lipsa a doar 2% afecteaza, temporar, capacitatile cognitive: probleme de concentrare, de memorie, dezorientare. Lipsa a doar 4 litri de apa duce la deshidratare severa. 

Cata apa consumi pe zi?

Conventia medicala generala este ca, pentru o buna hidratare, 2 litri de apa pe zi sunt suficienti pentru un organism cu parametri medii de inaltime/greutate, aproximativ 70 kg. Medicii recomanda un consum de minim 25 ml/kg pana la 40 ml/kg. Asadar, consumul de 2 litri de apa poate varia in functie de greutate. In plus, poate varia si in functie de masa musculara. Corpul este format din peste 60% apa. Aproape jumatate din aceasta este stocata in tesutul muscular. Ceea ce duce la necesitatea unui consum de apa mai mare pentru barbati decat pentru femei – 3l fata de 2.2l, in medie, pe zi. Peste 70%-80% din apa asimilata zilnic este din lichide, restul provenind din alte alimente. Iar, apa este cel mai rapid și mai benefic asimilata. De aceea, cei 2l de apa sunt absolut necesari in consumul zilnic. Orice alt fel de lichide provenite din alte surse, fructe, supe etc, sunt doar un bonus la necesarul zilnic de lichide. 

Ce factori influenteaza consumul de apa?

Pe langa acest calcul general, se adauga diversi alti factori de stil de viata, ambient etc. 

  • clima–Persoanele care traiesc intr-o clima temperata au un necesar de lichide diferit fata de cele care locuiesc in zone calde sau reci. Necesarul de 2 litri este cel specific climei temperate.
  • conditiile de mediul–Vantul, gerul, canicula dezhidrateaza, deci, aportul de apa trebuie sa fie mai mare, atunci cand avem de-a face cu acesti factori. 
  • efortul fizic–Sporturile de orice fel, de la mersul la sala, la alergat, yoga etc solicita un consum mai mare de apa. De asemenea, și munca fizica este la fel de solicitanta. Mutatul, munca in gradina, curatenia generala sunt la fel de solicitante. 
  • stresul, oboseala–Perioadele aglomerate la birou forteaza organismul sa depuna eforturi suplimentare de concentrare si atentie, ceea ce consuma apa din corp. Lipsa îndelungata a somnului sau perioadele de somn neodihnitor solicita, din nou, rezervele de apa ale organismului, obligandu-l sa stea treaz cand nu ar trebui.

Poti sa bei prea multa apa? 

Ca orice lucru in exces, si apa poate dauna. Prea multa apa poate duce la dezechilibru electrolitic si de minerale din corp. Deregleaza digestia, suprasolicita rinichii si poate duce la retentie de apa in organism. Consumul de apa trebuie urmarit si adaptat  in functie de conditiile exterioare si programul zilnic. 

Tine seama ca unele lichide precum cele pe baza de cofeina, unele ceaiuri si unele sucuri au efect diuretic, adica scot apa din organism. Sucurile acidulate au foarte mult zahar si produc decalcifierea oaselor si a dintilor. Deci, cea mai sanatoasa si mai simpla solutie pentru hidratare ramane apa plata, buna la gust, la cutie, la  sticla sau la dozator.