Tratamentul tulburarilor de alimentatie – Iata ce optiuni ai!

Tratamentul tulburarilor de alimentatie depinde de tulburarea specifica pe care o ai si de simptomele cu care te confrunti. De obicei, include o combinatie de terapie psihologica (psihoterapie), educatie nutritionala, monitorizare medicala si, uneori, medicamente.

Tratamentul tulburarilor de alimentatie implica, de asemenea, abordarea altor probleme de sanatate pe care tulburarile de alimentatie le pot cauza, acestea putand chiar sa puna viata in pericol daca nu sunt tratate la timp. De stiut, de asemenea, ca daca o tulburare de alimentatie nu se amelioreaza urmand un tratament standard sau daca provoaca probleme de sanatate, este posibil sa ai nevoie de spitalizare.

O abordare organizata a tratamentului tulburarilor de alimentatie te poate ajuta sa gestionezi simptomele, sa revii la o greutate normala si sa iti mentii sanatatea fizica si mentala.

Membrii echipei implicate in tratament ar trebui sa includa:

  • Un profesionist in sanatate mintala, cum ar fi un psiholog care sa ofere terapie psihologica. Daca ai nevoie de prescriere de medicamente, este posibil sa ai nevoie de un psihiatru. Unii psihiatri ofera si terapie psihologica. De mentionat, de asemenea, ca in ziua de azi, sedintele de terapie psihologica nu trebuie sa fie neaparat fizice. Pacientii au posibilitatea de a lua parte la sedinte de terapie on-line.
  • Un nutritionist care sa iti ofere sfaturi privind nutritia si planificarea meselor;
  • Un medic dentist care sa iti trateze problemele de sanatate dentara ce pot rezulta din cauza tulburarii de alimentatie;
  • Partenerul de viata, parintii sau alti membrii ai familiei. Implicarea activa a membrilor familiei in tratament si supravegherea meselor este deosebit de importanta.

Cel mai bine este ca toti cei implicati in tratament sa comunice despre progresul dvs., astfel incat sa se poata face ajustari la tratament, dupa cum este necesar.

Gestionarea unei tulburari de alimentatie poate fi o provocare pe termen lung. Este posibil sa fie nevoie sa te consulti in continuare cu membrii echipei de tratament, chiar daca tulburarea alimentara si problemele de sanatate conexe sunt sub control.

Fii cat mai implicat!

In cele din urma, tu esti cel mai important membru al echipei implicate in tratarea tulburarii de alimentatie. Pentru un tratament de succes, trebuie sa te implici activ, la fel si membrii familiei tale si ceilalti oameni dragi.