admin

Ursitoarele la romani. Care este traditia celor 3 zane?

exista din ce in ce mai multe echipe de zane si animatori  care asigura buna dispozitie in cadrul celui mai important eveniment din viata unor parinti: botezul. Desi astazi ursitoarele reprezinta doar o varianta de distractie a invitatilor la botez, de-a lungul timpului au generat adevarate legende si superstitii in care majoritatea oamenilor credeau cu tot sufletul.

Ce reprezinta ursitoarele?

Ursitoarele sunt 3 zane care pot decide soarta unui om inca de la nastere. Traditia este mostenita de la romani si spune ca parintii primesc semne de la cele 3 ursitoare, in ceea ce priveste destinul pe care il va avea pruncul.

Care sunt principalele superstitii legate de ursitoare?

  • Exista 3 ursitoare care vin in primele nopti din viata unui nou nascut si ii decid soarta;
  • Noptile in care vin ursitoarele sunt intotdeauna fara sot: 3, 5 sau 7;
  • In Transilvania exista traditia ca moasa care a ajutat la nasterea celui mic sa puna in camera in care doarme copilul o farfurie cu faina, sare, paine si un banut. In momentul in care faina are urme, inseamna ca ursitoarele au trecut pe la cel mic.
  • Exista obisnuinta ca ursitoarele sa fie asteptate cu masa pusa. Este o alta traditie care are radacini in urma cu sute de ani. Pentru ca destinul celui mic sa fie unul bun, ursitoarele erau asteptate intotdeauna cu masa pusa.
  • Numele celor 3 zane sunt Ursitoarea, Soarta si Moartea. Acestea stabilesc cu exactitate principalele momente ale vietii noului nascut.

In ultimii ani, ursitoarele au devenit extrem de comerciale, petrecerea de botez fiind insotita, deseori, de un act artistic al zanelor. Momentul este unul deosebit si poate sa fie cu adevarat memorabil daca este aleasa o echipa de ursitoare cu experienta si cu review-uri bune din partea altor parinti.

Merita angajata o echipa de ursitoare?

Cu siguranta, DA! Desi momentul ursitului nu dureaza foarte mult, acesta poate sa fie un spectacol foarte placut pentru toti invitatii. Ursitoarele de la botez nu au foarte multe legaturi cu traditiile dezvoltate de-a lungul a sute de ani, insa sunt foarte apreciate in randul tuturor parintilor. In plus, costul pentru un astfel de spectacol nu este mare, asadar merita sa fie prezent in desfasurarea intregului eveniment.