Vitamine si minerale pentru sistemul imunitar

Te simti lipsit de energie acum inainte de venirea iernii? Descopera vitaminele si mineralele care iti vor intari sistemul imunitar si care vor tine departe de tine microbii in timpul sezonului rece.

alimente

O alimentatie santoasa, variata, echilibrata este o conditie esentiala pentru ca sistemul imunitar sa fie cat mai puternic si in cea mai buna stare. Consmul de fructe si de legume trebuie sa fie deci favorizat pentru a-ti afce plinul de vitamine si de minerale.

Vitamina C. Este indispensabila pentru formarea fibrelor elastice- colagen care sunt continute de exemplu in peretii vaselor sanguine, derma, schelet, tendoane, ligamente sau gingii. Contribuie si la absorbtia si la stocarea fierului. Este foarte utila pentru a preveni problemele de sanatate cu care vine sezonul rece. Va combate virusii si microbii si oboseala.

Consuma deci cat mai multe citrice, ardei rosii, ardei iuti, fructe si legume crude de preferinta.

Vitamina B1. Vitamian B1 este cea care intervine in transformarea energiei in glucoza si in metabolismul aminoacizilor. Este indispensabila pentru sistemul nervos. Participa si la buna functionare intelectuala si la memorie. Se poate gasi in cerealele integrale, carne, legume uscate, fructe si fructe de mare.

Vitamina A. Vitamina A este cea care contribuie la sanatatea pielii si a mucoaselor care sunt primele atunci cand vine vorba despre apararea contra bacteriilor si virusilor. Se prezinta sub forma de betacaroten in legume. Se regaseste in alimentatie mai ales in alimentele de origine animala cum ar fi galbenusul de ou, untul, ficatul sau uleiul de peste. Dar si in morcovi, spanac sau caise.

Vitamina B12. Familia vitaminei B 12 intervine in asociere cu folatii in producerea de energie in interiorul celulelor si in buna functionare a sistemului nervos. Se gaseste mai ales in carne, peste, produse lactate si fructele de mare.

Fierul. Fierul este esential petru a produce energie corporala. Este important sa se consume cat mai multa carne rosie mai bogata in fier decat vegetalele. Consuma pe langa carne rosie si caltabos negru, scoici, peste si legume uscate.

Seleniul. Are un rol protector si unul foarte important in buna functionare a sistemului imunitar. Consuma cat mai multe nuci de Brazilia, ceapa, broccoli si cereale integrale.