admin

Zona Zoster: cum se manifesta si cat dureaza?

Zona Zoster este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian, vinovat si pentru varicela sau varsat de vant. Chiar si dupa ce varsatul de vant a trecut, virusul poate ramane latent in sistemul nervos al persoanei infectate, si se poate reactiva dupa mai multi ani, sub forma de Zona Zoster. Caracterizata ca o eruptie dureroasa la nivelul pielii, Zona Zoster tinde sa ia forma unei fasii sau buchet de flictene (basicute) pe o parte a corpului, de obicei, in zona bustului, gatului sau a fetei.

Zona Zoster poata sa apara la orice persoana care a prezentat varsat de vant la un moment dat in viata, indiferent de varsta sau gen. Cu toate acestea, cazurile de Zona Zoster tind sa fie mai numeroase la persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani.

Chiar daca Zona Zoster nu reprezinta o afectiune care ar putea pune viata in pericol, aceasta poate fi, totusi, foarte dureroasa si poate duce la anumite complicatii. Printre acestea se numara nevralgia postherpetica, o complicatie care poate provoca dureri chiar si dupa vindecarea flictenelor. Vaccinurile existente pot ajuta la diminuarea riscului de aparitie a Zonei Zoster, iar tratamentul inceput cat mai devreme poate reduce atat perioada de infectare cat si sansele de aparitie a complicatiilor.

Cum se manifesta Zona Zoster?

Primul simptom al acestei afectiuni este, de obicei, senzatia de arsura sau durere localizata intr-o singura parte a corpului, de regula, in zona bustului, fiind acompaniata, adesea, si de prurit. Severitatea simptomelor poate varia, unele persoane prezentand doar senzatie de prurit, in timp ce altele pot prezenta dureri severe chiar si de la cea mai mica atingere. Deoarece, Zona Zoster este o infectie, unele persoane pot prezenta si simptome precum febra, stare de oboseala, dureri de cap si asa mai departe.

Dupa mai multe zile de la aparitia primelor simptome, incep sa apara si flictenele sau veziculele pline cu lichid. Acestea sunt similare cu acelea aparute in cazul varsatului de vant, singura diferenta fiind localizarea lor intr-o zona specifica si nu pe tot corpul. Numarul acestor flictene poate varia, unele persoane putand prezenta mai multe zone mici, in timp ce altele pot prezenta portiuni mari, asemenatoare unei arsuri, din cauza unirii mai multor vezicule. Chiar daca Zona Zoster tinde sa apara, cel mai des, in zona bustului, aceasta poate sa apara si in zona urechilor, a ochilor, a gurii sau chiar la nivelul organelor interne. In functie de zona afectata, pot aparea si alte simptome aditionale cum ar fi pierderea temporara sau definitiva a vederii sau leziuni in interiorul cavitatii bucale.

Cat dureaza Zona Zoster?

De obicei, evolutia infectiei urmareste un tipar mai mult sau mai putin fix, cum ar fi:

  • aparitia durerii, a senzatiei de furnicaturi, amorteala sau prurit, intr-o anumita zona a corpului;
  • aparitia eczemei la doua saptamani dupa primele simptome;
  • dezvoltarea continua a flictenelor timp de 3-5 zile;
  • din acest punct, este posibila unirea flictenelor, formand, in cele din urma, o fasie mare si dureroasa, asemanatoare unei arsuri severe;
  • dupa 7-10 zile, flictenele incep gradual sa se usuce, pielea devenind solzoasa si lasand in urma cicatrici de mici dimensiuni.

Zona Zoster tinde sa dureze in jur de 2-4 saptamani, aceasta fiind contagioasa pana cand veziculele se usuca. Chiar daca majoritatea persoanelor are doar un singur episod de Zona Zoster, aceasta afectiune poate aparea de mai multe ori, pe parcursul vietii.

In concluzie

Oricine a avut varsat de vant poate prezenta, la un moment dat, si Zona Zoster. Vaccinarea in timpul copilariei poate preveni atat aparitia varicelei cat si a Zonei Zoster, medicul de familie putand sa ofere mai multe informatii in legatura cu acest subiect. Cele mai multe persoane isi revin complet dupa o perioada de 3-5 saptamani, insa, exista si cazuri cand Zona Zoster poate cauza complicatii. Persoanele varstnice si cele cu un sistem imunitar slabit prezinta un risc mult mai mare de aparitie a acestei afectiuni.

Chiar daca nu exista tratament vindecator, tratarea zonei zoster poate accelera vindecarea și poate reduce riscul de aparitie a complicatiilor.