Alimentatie – 3 sfaturi pentru a preveni osteoporoza

Cu siguranta ca ai auzit pana acum vorbindu-se despre osteoporoza. Dar stiai ca ai putea sa o previi cu ajutorul alimentatiei? Iata cateva sfaturi pretoase de ajutor.

 

Osteoporoza este o boala a scheletului caracterizata prin diminuarea densitatii osoase si prin marirea incidentei fracturilor. Cele care sufera cel mai mult din cauza acestei boli sunt femeile aflata la menopauza dar si barbatii, dupa 65 de ani.

Alti factori care pot duce la aparitia osteoporozei, sunt:

  • lipsa vitaminei D care permite calciului sa se fixeze pe oase.
  • hipertiroida netratata.
  • un tratament pe baza de corticosteroizi.

Cum se poate preveni osteoporoza cu ajutorul alimentatiei?

Consuma alimente bogate in calciu. Osteoporoza se poate preveni cu ajutorul alimentatiei. Cel mai important lucru- sa consumi alimente bogate in calciu. Consuma deci cat mai multe produse lactate, lapte, branza sau iaurt dar si apa minerala bogata in calciu. Alte alimente sunt bogate in calciu sunt cruciferele, calciul continut de ele fiind destul de bine asimilat de catre organism.

Daca esti intolerant la lactoza, consuma alimente bogate in vitamina D. In acest fel, chiar daca consumi putin calciu, acesta va fi perfect asimilat de catre organism. Mai poti incerca si bauturile vegetale care sunt imbogatite cu calciu precum laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de orez.

Fa-ti plinul de vitamina D. Mai trebuie sa te asiguri ca ai un nivel optim de vitamina D expunandu-te cu moderatie la soare si consumand peste gras.

Limiteaza consumul de alimente acidifiante. Cel mai bine ar fi sa limitezi consmul de carne rosie dar si de proteine care sunt consumate in exces. Acestea pot modifica organismul si PH-ul sau si sa il faca sa devina mai acid. In acest fel se va favoriza demineralizarea osoasa. Alimentele bazice au un efect invers deci ar trebui sa consumi cat mai multe fructe si legume.

Nu consuma in mod ecesiv sare. Consmul sau excesiv duce la eliminarea calciului prin urina, deci la agravarea osteoporozei. Acelasi lucru si pentru cafeaua care este bauta in cantitati prea mari.

Poti cere sfatul medicului si sa iei eventual unele suplimente cu calciu.