admin

Alimente care pot afecta fertilitatea

Infertilitatea afecteaza aproximativ 15% dintre femeile aflate la varsta fertila, potrivit statisticilor facute in ultimii ani. In timp ce cuplurile nu pot sa controleze toate cauzele infertilitatii, ele pot, totusi, sa tina sub control obiceiurile alimentare. Pentru ca da, atat nutritia cat si greutatea corporala pot avea un impact semnificativ asupra capacitatii de a concepe copii.

Femeile si fertilitatea

Pentru a se pregati pentru sarcina si pentru a spori fertilitatea, femeile trebuie sa aiba o greutate corporala normala si sa consume alimente cat mai sanatoase, cu beneficii pentru sistemul reproducator. Dieta trebuie sa includa alimente bogate in acid folic, fier si alti nutrienti importanti.

Barbatii si fertilitatea

Barbatii trebuie si ei sa incerce sa mentina o greutate corporala cat mai normala si sa urmeze un regim alimentar echilibrat, deoarece obezitatea masculina poate modifica nivelul hormonilor. In plus, numarul scazut de spermatozoizi si motilitatea slaba a acestora sunt frecvente la barbatii cu exces de greutate. Cand vine vorba de alegeri alimentare, barbatii trebuie sa se focuseze asupra fructelor si legumelor care contin vitamine, minerale si antioxidanti ce stimuleaza productia de spermatozoizi, in special beta-caroten si licopen.

Afla care este greutatea ta normala!

Sansele de a concepe copii cresc daca atingi si iti mentii greutatea la un nivel optim. Supraponderabilitatea sau subponderabilitatea pot modifica nivelul hormonilor, dand peste cap ovulatia. Pentru femeile care sunt considerate supraponderale sau obeze, cu un indice de masa corporala (IMC) egal sau mai mare de 25, pierderea in greutate poate imbunatati fertilitatea. Pe de alta parte, femeile clasificate ca fiind subponderale, cu un IMC sub 18,5 (18,5 pana la 24,9 semnifica o greutate normala), pot experimenta cicluri menstruale neregulate sau lipsa totala de ovulatie. Cei care efectueaza in mod regulat exercitii fizice de mare intensitate, au tulburari de alimentatie sau urmeaza diete drastice au, de asemenea, risc crescut de a dezvolta probleme legate de fertilitate.

Evita sa urmezi regimurile alimentare la moda, care iti pot epuiza organismul, privandu-l de nutrientii de care are nevoie pentru sarcina si alege in schimb sa urmezi un plan alimentar sanatos, care sa functioneze pentru tine, apeland la ajutorul unui doctor ginecolog sau la un nutritionist.

Consuma alimente care contin fier!

Un regim alimentar bogat in fier, care provine din legume si suplimente, poate scadea riscul de infertilitate ovulatorie, potrivit rezultatelor studiului The Nurses Health Study II. Insa infertilitatea ovulatorie este doar o cauza a infertilitatii.

Sursele vegetale cu un continut bogat de fier includ fasolea, lintea, spanacul, cerealele integrale, orezul, semintele de chia, etc. Adauga vitamina C din citrice, ardei gras sau fructe de padure in mesele de zi cu zi pentru a stimula absorbtia fierului.

Modelul de dieta a fertilitatii:

Publicat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard in anul 2007, studiul “Dieta fertilitatii” a ajuns la concluzia ca femeile care au urmat acest tip de alimentatie au ajuns sa aiba cu 66% mai putine sanse de infertilitate ovulatorie si un risc redus cu 27% de infertilitate din alte cauze decat femeile care nu au urmat aceasta dieta.

Femeile care au urmat dieta fertilitatii au consumat:

– mai putine grasimi trans si mai multe grasimi mononesaturate (din alimente precum avocado si ulei de masline);

– mai putine proteine animale si mai multe proteine vegetale;

– mai multe alimente cu continut ridicat de fibre si carbohidrati cu continut scazut de glucide (inclusiv cereale integrale);

– mai multe surse vegetale de fier si mai putine surse de carne;

– multivitamine;

– produse lactate cu continut ridicat de grasimi in loc de lactate cu continut scazut de grasimi.

In general, dieta bogata in legume, grasimi mononesaturate, alimentele bogate in calciu (inclusiv lactatele) si consumul cat mai redus de grasimi saturate si trans ar trebui sa aiba rezultate promitatoare in obtinerea unei greutati sanatoase si, implicit, unei fertilitati sporite.

Nu uita de acidul folic!

Desi nu sporeste fertilitatea, este crucial ca femeile care incearca sa ramana insarcinate sa consume zilnic 400 de micrograme de acid folic din suplimente si sa includa in dieta legume cu frunze verzi si leguminoase. Acidul folic este necesar pentru a preveni defectele tubului neural. Tubul neural se dezvolta in creier si in coloana vertebrala la trei-patru saptamani de la conceptie, de multe ori inante ca majoritatea femeilor sa isi dea seama ca sunt insarcinate.