admin

Catina, un aliment miraculos pentru sanatate

O planta obisnuita in medicina traditionala chineza, precum si in gemuri datorita aromei sale dulci, catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust fructifer spinos originar din Asia Centrala, cu fructe sub forma de boabe, de culoarea galben-portocaliu.

Fructele de catina sunt considerate a fi unele dintre cele mai sanatoase alimente, fiind grozave in prevenirea imbatranirii, promovarea sanatatii inimii, curatarea pielii si nu numai.

Continutul bogat de substante chimice antioxidante, vitamine si flavonoide al fructelor de catina este responsabil pentru efectele sale.

Ce contin, mai exact, fructele de catina?

Vitamine si minerale

  • Vitamina A – ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si oaselor;
  • Vitamina B12 – ajuta la cresterea nivelului de energie si la formarea de celule rosii in sange;
  • Vitamina C- favorizeaza vindecarea ranilor si amelioreaza afectiunilor orale;
  • Vitamina E – ajuta la formarea celulelor rosii in sange;
  • Vitamina K – este cruciala pentru coagularea sangelui;
  • Licopen – un antioxidant ce protejeaza ADN-ul si proteinele;
  • Potasiu – necesar pentru echilibrul fluidelor si functia musculara;
  • Calciu – promoveaza sanatatea oaselor si dintilor si mentine tensiunea arteriala la un nivel constant;
  • Magneziu – necesar pentru sanatatea proteinelor si a sistemului imunitar;
  • Fier – necesar pentru a transporta sangele in jurul corpului;
  • Fosfor – mentine pH-ul corpului.

Flavonoide

Flavonoidele sunt molecule ce se comporta ca antioxidanti si ajuta la reglarea stresului din organism, oferind de asemenea protectie impotriva toxinelor. In fructele de catina, se gasesc o multime de flavonoide, in special catechine, flavonoli, flavone, leucoantocianidine, agliconi, izorhamnetina si quercetina.

Acizi grasi

S-a demonstrat ca uleiul de catina are un raport de echilibru aproape perfect 1:1 de omega 3 si 6, acest echilibru fiind ideal pentru sanatatea umana, dat fiind faptul ca nu exista o supraabundenta in omega 6. Catina are in componenta mai multi acisi grasi omega, inclusiv 3, 6, 7 si 9. Acizii grasi omega 3 si omega 6 sunt benefici in stimularea sistemului imunitar, in timp ce acidul gras omega 7 ofera efecte pozitive asupra membranelor mucoase din organism.

Ce beneficii pentru sanatate ofera consumul de catina?

Grabeste vindecarea ranilor.

Aplicarea locala de frunze de catina pe rani ajuta la accelerarea procesului de vindecare, la reducerea dimensiunii plagii si la cresterea productiei de proteine vindecatoare a plagilor.

In mod similar, extractul de catina injectat imbunatareste recuperarea leziunilor tendinoase prin promovarea alinierii fibrelor musculare si a depunerii de colagen.

Imbunatateste sanatatea pielii.

Conform cercetarilor, consumul oral de ulei de catina ajuta la imbunatatirea simptomelor dermatitei si la cresterea acidului palmitoleic din sange, reducand in acelasi timp nivelurile de acid pentadecanoic.

Mai mult decat atat, uleiul de catina aplicat local stimuleaza cresterea grosimii pielii si ajuta la accelerarea procesului de vindecare a taieturilor adanci.

Componentele de catina pot ajuta totodata la netezirea pielii, la reducerea imbatranirii si uscaciunii, la tratarea degeraturilor si a daunelor provocate de soare si la calmarea iritatiilor.

Reduce riscul bolilor de inima.

Potrivit mai multor studii, extractul de catina are capacitatea de a diminua nivelul de grasime din sange dupa masa. Continutul ridicat de fibre si polifenoli este considerat a fi responsabil pentru acest efect.

Totodata, fructele uscate de catina au potentialul de a scadea nivelul de trigliceride si de colesterol LDL din sange.

S-a constatat, de asemenea, ca persoanele cu o dieta bogata in zahar, extractul de catina ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a leziunilor cardiace prin activitatea sa antioxidanta.

Nu in ultimul rand, uleiul de catina are capacitatea de a impiedica aglomerarea trombocitelor, reducand eventualul risc de boli de inima cauzate de cheagurile de sange.

Imbunatateste functia digestiva.

La persoanele cu indigestie, s-a constatat ca tratamentul natural format din catina cu miere ajuta la imbunatatirea poftei de mancare (prin cresterea nivelului de leptina si neuropeptida Y) si la ameliorarea functiei digestive.

Ofera protectie ficatului.

Intr-un studiu clinic efectuat pe 50 de persoane cu ciroza hepatica, extractul de catina a redus cicatricile tisulare si a imbunatatit functia hepatica la 30 de pacienti.

S-a constatat, de asemenea, ca uleiul de catina ajuta la impiedicarea acumularii de toxine in ficat si la reducerea riscului de cancer hepatic.