Daca esti pus in situatia de a avea nevoie de o certificare energetica si automat, de un audit energetic, fara sa stii cu exactitate ce reprezinta, sau le ce te ajuta, iata cateva informatii extrem de utile in acest sens.
Ce este auditul energetic?
Este o operatie facuta de un auditor energetic, prin care se determina caracteristicile termotehnice ale unei cladiri. Practic, printr-un audit energetic se stabilesc cele mai bune solutii pentru modernizarea si reabilitarea cladirii, din punct de vedere termotehnic.
Auditul energetic este cel care sta la baza obtinerii unui certificat de performanta energetica, document esential in cazul in care se doreste vanzarea sau inchirierea unei locuinte.
Atat auditul energetic cat si certificatul de performanta energetica sunt extrem de utile, in conditiile in care ajuta la cresterea performantei energetice a cladirii, tinandu-se cont de toate conditiile, precum cele exterioare, cele de amplasament sau cerintele de temperatura din interior.
Cat costa un audit energetic?
Daca ai nevoie de un audit energetic si automat, de un certificat de performanta energetica, trebuie sa stii ca pretul obtinerii lui depinde in functie de mai multe criterii.
Primul criteriu este tipul cladirii pentru care se doreste auditul, tinandu-se cont daca este rezidentiala, unifamiliala sau bloc. De asemenea, conteaza si complexitatea structurii, suprafata anvelopei termice sau timpul lasat la dispozitie pentru executare.
In general, pretul unui astfel de audit poate incepe de la cateva sute de lei, urcand in functie de criteriile amintite mai sus pana la peste 1000 de lei.
Cat timp este valabil un certificat energetic?
Din fericire, odata ce este facut, un certificat energetic este valabil 10 ani, in asa fel incat in tot acest timp, imobilul poate sa fie instrainat fara niciun fel de problema.
Ce acte sunt necesare pentru auditul energetic si pentru eliberarea unui certificat in acest sens?
In primul rand, trebuie mai multe reprezentari ale casei, cum ar fi releveul si planul de amplasament. Este necesar sa se cunoasca si anul in care a fost construita locuinta, dar si o lista cu imbunatatirile care au fost efectuate din punct de vedere energetic. Aici pot intra geamurile termoizolante, reabilitarea termica, caloriferele sau orice alt element care ar putea duce la imbunatatirea confortului termic.
Auditul energetic poate sa fie benefic atat pentru vanzator cat si pentru cumparator, deoarece vanzatorul poate demonstra ca vinde o locuinta confortabila, in timp ce cumparatorul are garantia achizitiei unui imobil de calitate.
Mai multe informatii despre auditul energetic si certificatul enrgetic, poti gasi aici!