fibre metalice

admin

Ce sunt fibrele metalice si la ce folosesc?

Termenii din constructii sunt rar intalniti in comununicarea de zi cu zi, cu toate astea insa, sunt sanse sa ne lovim de ei in momentul in care decidem ca este cazul sa ne construim o casa. Evident, atunci cand alegi o firma de constructii, chiar daca nu trebuie sa stii toti termenii si tot ceea ce va face aceasta firma pentru a-ti ridica locuinta, trebuie sa ai cel putin o idee despre materialele care sunt folosite la actiunea de constructie.

corrugated

Unul dintre materialele din ce in ce mai folosite este reprezentat de fibre metalice. Ascensiunea acestora a fost una foarte rapida, dupa ce in anul 1955, un roman a facut cercetari asupra lor si a descoperit ca sunt extrem de rezistente si fiabile pentru constructii. Astazi, aceste fibre sunt folosite peste tot in Europa, in tot ceea ce inseamna proiecte mari. Vei descoperi fibre metalice in porturi, in tuneluri, diguri sau autostrazi, peste tot prin lume.

Ironic, chiar daca au fost cercetate de catre un roman, in Romania au intrat doar recent, dezvoltarea lor avand loc timid, abia dupa revolutie.

Astazi, exista 3 producatori mari de fibra metalica in Romania, care reusesc sa contribuie cu succes la eficienta in constructii.

Ce sunt fibrele metalice?

Practic, aceste fibre sunt niste fansii discontinue realizate dintr-un otel cu proprietati deosebite. Calitatea lor principala este ca au dimensiuni reduse si sunt foarte rezistente. Daca se armeaza betonul cu aceste fibre, proprietatile mecanice ale acestuia sunt imbunatatite considerabil.

Fibrele metalice sunt utilizate, in special, pentru armarea constructiva in cazul betonului obisnuit. La lucrarile de anvergura, rolul fibrelor metalice este acela de a spori rezistenta la forfecare si indoire si de sa spori rezistenta la deformatii prin contractii sau la temperaturi ridicate.

Datorita pretului scazut, a greutatii mici si a rezistentei deosebite, se pare ca in curand, fibrele metalice vor inlocui in totalitate armatura clasica, realizata din otel-beton.

Care sunt beneficiile majore ale fibrelor metalice?

Beneficiile pe care le aduce acest material sunt destul de diversificate. In primul rand, pot fi folosite la foarte multe lucrari de constructii, ofera numeroase avantaje constructive si economice, in raport cu modul clasic de armare si imbunatatesc rezistenta betonului la fluctuatii majore de temperatura.

Transportul lor este mai ieftin, modul in care se manevreaza este mai ieftin iar domeniul de utilizare este foarte vast, putand fi folosite la conducte din beton, piste pentru aeroporturi, lucrari de consolidare, etc.

Asadar, daca esti in situatia de a contracta o echipa de constructori pentru o constructie, poti sa intrebi despre fibrele metalice.