Descoperirea focului de catre primii oameni a schimbat in mod decisiv felul in care preparam alimentele. Astfel au devenit comestibile unele alimente care pot fi toxice crude. Cartoful este cel mai popular exemplu in acest caz.
Dar descoperirea focului are mai multe avantaje. Alimentele fierte pot facilita munca sistemului nostru digestiv. Sau se poate inlatura cu ajutorul fierberii elementele patogene. Si ne faciliteaza viata.
Dar are si cateva inconveniente. Unii nutrienti esentiali, mai ales Vitamina C se pierd din cauza procesului de fierbere deoarece nu suporta caldura. Unele moduri de preparare a mancarii pot emena elemente toxice chiar. Deci cum se prepara unele alimente? Crude sau fierte?
Sfecla rosie- mai bine o fierbi. Isi va patra vitaminele B9 si B6, chiar daca este fiarta. Merge de minune cu varza alba pentru cel mai frumos contrast de culori. Sau razuita alaturi de ulei si lamaie, marinata cu otet din cidru de mere…
Broccoli- crud sau preparat pe vapori. Daca vei consuma broccoli crud alaturi de conopida intr-un sos pe baza de tibuleta si smantana, vei obtine cel mai sanatos preparat pentru micul dejun. Dar fierberea in apa nu va pastra vitaminele C si B sau mineralele pe care le contine.
Ciupercile, cel mai bine ar fi sa se consume fierte. Chiar daca sunt foarte bune proaspete, ciupercile au mai mult potasiu daca sunt fierte. In plus, vor fi mai savuroase si se vor digera mai usor.
Ceapa, de consumat de preferinta cruda. Ceapa cruda ara un nivel de alicina superior. Deci ceapa rosie, alba sau galbena este cel mai bun aliat pentru a lupta iarna contra racelii.
Ardeii- cruzi, cruzi, cruzi. Ardeii sunt campioni atunci cand vine vorba despre vitamina C. Ar fi deci pacat sa te privezi de beneficiile lor, preparandu-i pe gratar sau fierbandu-i. Atata timp cat sunt crocanti isi vor pastra nutrientii.
Spanacul, fiert. Cel mai bine ar fi sa consumi spanacul fiert. Te va ajuta sa profiti de toate benficiile sale dar isi vor pierde o parte din nutrienti daca arunci apa in care a fiert. O poti folosi insa pentru supe sau tartele sarate. Nu il prepara pe vapori daca vrei sa profiti din plin de toti nutrientii sai.