Cum să faci acasă o plasă de țânțari: kitul meseriașului

Plasa de țânțari este un accesoriu necesar în sezonul cald, când pot să apară musafiri nepoftiți pe la uși și ferestre. Dacă ai în plan să meșterești acasă ori în atelierul tău la realizarea unor plase anti insecte, fie pentru locuința ta ori pentru un mic business, îți prezentăm în continuare kitul necesar. 

De ce ai nevoie ca să faci o plasă de țânțari? 

Pentru realizarea de la zero a unei plase de țânțari ai nevoie de o serie de piese practice. Vestea bună este că nu trebuie să le cauți separat fiindcă multe magazine de bricolaj pun la dispoziție kituri complete. 

Plasa este una dintre principalele piese de care ai nevoie pentru proiectul tău. De regulă, este comercializată în culoarea gri și este fabricată din fibră de sticlă. 

Profilul din aluminiu pentru plasa de țânțari este alt element principal pe care să îl notezi pe lista ta. Ai la dispoziție profil din aluminiu alb, gri ori maro pentru realizarea ramei plasei anti țânțari, în funcție de preferințe. Acestea prezintă canale pentru fixarea plasei folosind chederul, alt accesoriu util.


Completează lista cu un set format din două balamale pentru plasa de insecte. Prinderea se face în două autoforante pe ușa și două autoforante în profilul plasei.

De asemenea, mai sunt necesare coltarele pentru plasă de țânțari și un set de închideri. O piesă va fi prinsă în partea de sus, iar cealaltă în partea de jos a plasei, însă există persoane care optează doar pentru o închidere prinsă la jumătate. 

Nu uita să adaugi pe listă mânerul pentru plasa de țânțari. De asemenea, vor mai fi necesare șuruburi autoforante, cutter, ruletă, șurubelniță electrică (un model puternic) sau bormașină, fierăstrău, marker, ciocan și pilă.

Comandă toate accesoriile de care ai nevoie pentru a face plase de țânțari pe mam-bricolaj.ro, unde ai la dispoziție o gamă largă de produse.

Cum se face o plasă de țânțari: pași pentru realizare
Dacă ai mai făcut până acum plase anti insecte, cu siguranță cunoști deja instrucțiunile de realizare. Însă dacă ești la primele proiecte, vei avea nevoie de câteva îndrumări principale până vei prinde experiență și îndemânare. 

1. Primul pas pe care trebuie să îl faci sunt măsurătorile. Așadar, ia o ruletă și măsoară 

lungimea și lățimea ferestrei, apoi notează dimensiunile pe un caiet ori pe telefon și însemnează-le pe profilurile de aluminiu. 

2. Taie profilul de aluminiu ghidându-te după însemnările pe care le-ai făcut, după care pilește capetele. Aplică acest procedeu cu toate cele patru rame ale plasei de țânțari.

3. Următorul pas este montarea accesoriilor – colțarele, balamalele și închizătoarele.

4. Taie plasa din fibră de sticlă, apoi fixeaz-o cu ajutorul chederului pe margine. La final,  

taie excesul de plasă cu ajutorul unui cutter. 

5. Montează plasa la fereastră cu ajutorul bormașinii. 

6. Prinde mânerul. 

Kitul pentru plasa de țânțari poate fi folosit atât pentru realizarea unor piese noi, cât și pentru înlocuirea unor accesorii deteriorate ale plasei. De regulă, dacă acestea sunt înlocuite la 2-3 ani, durata de viață a plasei de țânțari poate fi prelungită considerabil.