La un moment dat, fiecare dintre noi simte nevoia sa faca cate o schimbare. Uneori, alegem sa ne schimbam garderoba, alteori coafura si in unele situatii alegem sa ne redecoram locuinta. Aceste initiative trebuie sa fie luate cu atat mai mult cu cat moda evolueaza de la un sezon la altul, chiar si in domeniul mobilierului.
Bucataria este un spatiu extrem de important deoarece aici ne petrecem o mare parte a timpului, fie pentru a manca, fie pentru a ne intalni cu toti cei dragi si uneori pentru a sta cateva ore la discutii. Mai mult, bucataria este spatiul in care trebuie sa ne simtim cat mai confortabil si sa ne bucuram de spatiu, de vizibilitate, asa ca, astazi vom discuta despre cum sa iti alegi mobilierul de bucatarie.
Principalul material folosit la confectionarea mobilierului este PAL-ul, adica placa aglomerata de lemn, un material melaminat, furniruit cu furnir natural sau chiar cu lemn masiv. Fata de celelalte materiale, mobilierul facut din pal melaminat se adreseaza bucatariilor amenajate modern, in linii si in forme simple. Totusi, bugetul este foarte important in alegerile pe care le luam atunci cand decidem cum alegem sa decoram. In plus, este important sa stim ca acest tip de material are si un pret foarte accesibil. De la finisajele fine, lise, simple, fara textura si pana la finisajele mate si lucioase la finisaje texturate care imita fibra lemnoasa, precum fagul, nucul, frasinul, stejarul etc., exista tipuri de materiale cu o palte de finisaje si decoruri foarte variate. Mobilierul executat din pal melaminat poate fi pus in valoare prin accesorizarea prin manere, plinte, corpuri de iluminate si multe alte variante de combinatii de culori si texturi in aceeasi compozitie. Un alt plus al acestui material ar fi ca palul melaminat poate avea o durata de viata foarte mare.
Intre alte tipuri de materiale pe care le putem alege pentru mobilierul de bucatarie poate fi lemnul masiv, lemnul stratificat, furnirul natural, profilele HPL, MDF sau alte profile din aluminiu. La acestea se mai poate adauga uneori si materiale precum plasticul sau sticla.
Dupa alegerea tipului de material, se poate trece la culoare sau design. Alegerea stilului poate fi rustic, clasic sau modern, insa, specialistii recomanda sa tinem cont si de stilul mobilierului din living, cu atat mai mult cand optam pentru o bucatarie de tip open-space.
Blaturile de bucatarie sunt si ele foarte bune deoarece ofera un spatiu unitar, suprafete mari care cuprind si chiuveta in acelasi aranjament. In momentul in care vorbim despre blaturile din granit, ar trebui sa punem in balanta toate argumentele pro si contra, rezistenta la temperaturi ridicate sau la apa, rezistenta la pete sau zgarieturi, iar in cadrul argumentelor contra ar fi bugetul destul de ridicat pentru achizitionarea unui astfel de blat.