Cum sa ne descurcam intr-un centru de dezmembrari auto

piese_auto_imgDaca sunteti nou in domeniul reparatiilor si intretinerii masinilor si nu proveniti dintr-o familie cu traditie in mecanica, s-ar putea sa nu va simtiti in largul vostru atunci cand intrati intr-un parc de dezmembrari auto. La inceput veti scotoci prin propriile masini (daca aveti mai multe), iar apoi veti vedea ca in centrele de dezmembrari auto veti gasi o multime de resurse.

V-ati putea intreba la ce bun toate astea. In definitiv, de ce am prefera sa cautam printre piesele murdare si uzate cand am putea apela la un vanzator de piese auto sau la un importator de piese auto audi daca este cazul. Va vom spune un secret… centrele de dezmembrari pot fi ieftine. Foarte ieftine. Piesele noi, in special cele originale, de la distribuitori, sunt foarte costisitoare, desi este indicat sa se opteze pentru ele. Magazinele de piese auto sunt undeva la mijloc, in termeni de preturi, dar nu sunt de calitatea celor de la distribuitori.
Un centru de dezmembrari auto iti da oportunitatea de a gasi piese de foarte buna calitate pe un pret de nimic. In plus, daca piesa respectiva nu corespunde cerintelor noastre, avem posibilitatea de a ne intoarce si de a inlocui-o cu alta.
In general, putem clasifica parcurile cu masini stricate in centre de dezmembrari si centre de vanzari de piese uzate, cu preturi mari, ce ar trebui evitate. Va trebui sa evaluam locul inca de la inceput, pentru a identifica avantajele si dezavantajele pentru fiecare in parte. La centrele de dezmembrari trebuie sa cautam singuri piesa dorita si o vom extrage de acolo. In acelasi moment avem oportunitatea de a gasi alte piese de care am putea avea nevoie. Aici preturile sunt considerabil mai mici. La vanzatorii de piese uzate extragerea piesei dorite o va face altcineva pentru noi, insa de cele mai multe ori pretul mare de vanzare ne poate descuraja.
Cele mai multe centre de dezmembrari auto au masinile aliniate in sir, de obicei organizat in functie de anumite criterii. Cea mai comuna organizare este aceea de a aseza marcile autohtone de o parte (Dacia, Ford), iar in alta sectiune marcile de import, eventual si acestea grupate pe marci sau zone de provenienta (Europa, Asia etc).
De multe ori masinile pot fi asezate pe diversi bolovani sau caramizi pentru a nu sta in contact direct cu solul. Nu aveti incredere in aceste suporturi pentru a intra sub masini. Pot avea loc accidente.
Atunci cand ati gasit un centru de dezmembrari convenabil va trebui sa va dotati cu uneltele necesare pentru demontarea pieselor necesare. Daca nu sunteti foarte siguri cu privire la ceea ce aveti nevoie, va trebui sa va luati o trusa cu sculele elementare.