Cum se infiinteaza o firma in Romania

Pentru a desfasura in mod legal o afacere ar trebui sa ai o companie inregistrata. Firma legal inregistrata iti ofera posibilitatea de a obtine finantare (daca este vorba de fonduri europene spre exemplu), sa obtii un credit de la banca, sa inchei parteneriate de afaceri, sa angajezi oameni si sa colaborezi mai simplu cu furnizorii si clientii.

Infiintarea unei firme nu iti garanteaza ca vei avea parte de o afacere reusita si, nu inseamna ca devii automat un veritabil antreprenor. Este o conditie necesara insa nu suficienta. In plus, este bine sa stii ca atunci cand detii o firma vei avea o multime de batai de cap: cu actele, cu contabilitatea, autorizatiei, controale si raportari.

In Romania birocratia poate fi obositoare insa, fara o firma infiintata in mod legal nu reusesti sa faci mare lucru. Infiintarea unei firme vine la pachet cu o multime de responsabilitati. Haideti sa vedem cum poti poti la drum pentru o infiintare firma baia mare si care sunt pasii de urmat in acest sens.

Alegerea obiectivului de activitate

Inainte de a lua decizia de a-ti infiinta o firma trebuie sa intocmesti un plan de afacere. Odata planul de afacere pus la punct iti va fi mult mai usor sa alegi un domeniu de activitate. Alegerea domeniului de activitate se va face in functie de clasificarea din codul CAEN.

Alegerea numelui. De ce numele este atat de important?

Daca ai decis ca vrei sa infiintezi o firma, primul pas este acela de a-ti alege un nume. Specialistii sustin ca numele este deosebit de important, trebuie sa alegi un nume potrivit cu ceea ce ar urma sa reprezinte ideea ta de afaceri, sa transmita ceva despre afacerea ta. In cazul in care ai ales deja o denumire sunt doua locuri in care poti sa verifici daca denumirea este sau nu disponibila: la Oficiul National al Registrului Comertului sau la Registrul Domeniilor de Internet daca domeniul este .ro. la Registrul Comertului se va inregistra denumirea legala a firmei, adica numele propriu zis sub care firma va functiona: aceasta va emite facturi, va achita taxe si impozite si va incheia contracte.

La ROTLD sau un alt registru pentru domeniu de internet se va inregistra denumirea adresei de web, adica unde iti vor gasi website-ul firmei, persoanele care te cauta pe Internet.

Alegerea sediului social

Pasul numarul trei consta in gasirea unui sediu pentru soecietatea ta, un loc care va gazdui intreaga activitate a viitorului tau. Sediul se va stabili prin intermediul unui contract de inchiriere sau a unui contract de comodat intre proprietar si companie.

Pregatirea actului constitutiv

Este unul din documentele indispensabile pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL). Acest act include detalii cu privire la domeniul de activitate si scopul companiei, datele de identificare ale Administratorului, numarul de asociati ai firmei precum si detalii cu privire la capital.

Depunerea capitalului social

Pentru a infiinta o firma este necesar sa iti deschizi un cont bancar unde se va depune capitalul social de minim de 1 leu de catre asociatii companiei. Contul bancar se poate deschide in valita sau un lei.