Orice cladire, indiferent ca este rezidentiala sau de birouri, are nevoie de geamuri. Cu cat mai mari sunt geamurile, cu atat cantitatea de lumina naturala din incaperi este mai mare, ceea ce creste doza de confort a celor care isi petrec timp aici.
Totusi, exista riscul ca o suprafata vitrata mare sa nu poata izola foarte bine din punct de vedere termic si fonic si sa creasca in mod considerabil costurile pentru incalzire.
Din fericire, in ultimele decenii s-a dezvoltat din ce in ce mai mult geamul termopan. Realizat din 2 sau mai multe straturi de sticla lipite intre ele perimetral, cu ajutorul unei baghete rigide, geamul termopan a reusit sa depaseasca o multime de bariere de netrecut de geamul clasic si le-a oferit oamenilor o uriasa doza de confort.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de geamuri termopan, iar unul dintre principalele elemente de diferentiere este tamplaria. Cele mai populare elemente de tamplarie sunt PVC-ul, aluminiul si lemnul stratificat.
Care este cea mai buna solutie, insa?
Tamplaria din PVC. Este cea mai populara varianta, in principiu datorita costului sau scazut si a proprietatilor foarte bune. Este rezistenta, stabila, antifungica, face foarte bine fata focului, are calitati excelente de izolare termica si izoleaza foarte bine fonic. De asemenea, tamplaria PVC se remarca printr-o intretinere usoara si printr-un design destul de placut, mai ales in ultimii ani, cand au inceput sa apara tot felul de variatii de design. Totusi, designul nu se poate apropia de eleganta pe care o ofera tamplaria din lemn stratificat.
Tamplaria din aluminiu. Este o tamplarie aleasa pentru durata sa mare de viata. O astfel de solutie poate sa reziste fara prea mari probleme peste 50 de ani. Este un izolant fonic excelent, este usoara, nu necesita foarte multa intretinere si poate oferi o varietate estetica foarte mare. Un mare avantaj este faptul ca permite utilizarea unor suprafete vitrate mari. Din pacate, izolarea termica nu este tocmai un plus pentru acest tip de tamplarie.
Tamplaria din lemn stratificat. Chiar daca lemnul brut poate sa creeze probleme, tamplaria din lemn stratificat este din ce in ce mai performanta si se lauda cu o multime de caracteristici atractive. Este o tamplarie care izoleaza excelent din punct de vedere termic ( mai bine decat aluminiul si PVC-ul), ofera o protectie termica foarte buna si are o durata de viata mare, de peste 30 de ani. Aspectul este principalul punct forte al tamplariei din lemn stratificat, fiind unul cald si placut.
Conform celor de la Holze Design Industry srl, dezavantajul acestui tip de tamplarie este faptul ca este ceva mai costisitoare si ca necesita o atentie mai mare atunci cand vine vorba de ingrijire. Cei care isi doresc eleganta si rezistenta insa, trebuie sa ia in considerare o astfel de investitie.