admin

Ghid despre psihoterapie. Tipuri de tratamente.

psychotherapy-1Chiar daca in Romania, psihoterapia este destul de noua in lumea medicinii, este din ce in ce mai populara, deoarece oamenii constientizeaza importanta lor. Din ce in ce mai multi parinti cauta un cabinet psihoterapie copii si din ce in ce mai multi oameni isi dau seama ca au nevoie de un psiholog. Un tratament psioterapeutic nu este un tratament rusinos, ba din contra, este un tratament care te poate ajuta sa iti controlezi emotiile, anumite afectiuni psihiatrice si mentale si sa fii mai stapan pe propria persoana.

Cate tipuri de psihoterapie exista?

Psihoterapia si psihiatria pot fi impartite in mai multe categorii. In primul rand, sunt categorisite pe varsta: Avem psihiatrie copii si psihiatrie adulti. In functie de tratament, exista urmatoarele subramuri:

  • Terapie comportamentala. Este o terapie care ajuta pacientul sa isi schimbe comportamentul si sa se implice mai mult in societate. Este o terapie care ajuta la obtinerea unor experiente pozitive.
  • Terapia cognitiva. Simti ceea ce gandesti! Acest adevar sta in spatele terapiei cognitive si este cat se poate de important. Conform unor studii, persoanele care sufera de depresie au pareri gresite despre ele insele si percep situatiile in termeni absoluti, fara a observa partile pozitive ale unor lucruri. Terapia cognitiva este perfecta pentru tratamentele post traumatice
  • Terapia Familiala. Este un alt mod de tratament foarte interesant si se bazeaza pe comportamentul unui pacient in contextul familial. De regula, terapia familiala implica sedinte de rezolvare a problemelor ce apar intre pacient si membrii familiei.
  • Terapia de grup. Este o terapie pe care o vedem deseori in filme si consta in sesiuni cu mai multe persoane ( 6-12 pacienti), toti cu probleme similare. Terapia de grup ajuta foarte mult, deoarece pacientul poate observa si problemele altor pacienti si se poate raporta la acestea.
  • Terapia psihodinamica. Ajuta la cresterea constiintei de sine a unui pacient. Practic, prin aceasta terapie, pacientii inteleg radacinile suferintei lor.

Practic, psihoterapia, psihologia si psihiatria ajuta la tratarea depresiei, anxxietatii, stimei de sine scazute, crizelor emotionale sau a altor probleme mai mult sau mai putin grave, cum ar fi dependenta de alcool sau alte substante.