Foarte pe scurt: DA!
De câțiva ani se dă o luptă în preferințele oamenilor atunci când vine vorba despre autovehicule, iar câștigătorii par să fie producătorii de vehicule electrice. În fiecare an, statisticile arată că din ce în ce mai mulți oameni cumpără astfel de mașini iar infrastructura se modifica ușor, dar sigur, într-o direcție clară: din ce în ce mai multe stații de încărcare. Acest lucru este mult mai vizibil în vest, însă este din ce în ce mai bine conturat și în România.
Dacă îți cumperi mașină electrică, nu încărcarea de la stațiile publice te va ajuta să economisești, ci încărcarea de la propria ta stație de încărcare electrică. Dacă ai o stație de încărcare acasă, poți bifa o serie de beneficii:
- Confort. În cea mai mare parte a timpului nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la găsirea unei stații de încărcare publică disponibile, mai ales dacă locuiești într-o zonă unde acestea sunt rare. Este adevărat că încărcarea de acasă va fi mai lentă, cel mai probabil, însă nu te deranjează cu nimic să dormi și să ai mașina la încărcat.
- Costuri mai mici. Având propria stație de încărcare, poți beneficia de tarifele reduse pentru electricitate din timpul nopții (dacă ai un abonament cu tarife ce se modifică în funcție de ora consumului) sau pur și simplu poți profita de oferta furnizorilor casnici, care este mai bună decât oferta de la stațiile de încărcare.
- O mai mare valoare pentru casă. Pe măsură ce vehiculele electrice devin mai populare, potențialii cumpărători pot vedea această dotare ca pe un plus important.
Ce trebuie să urmărești dacă vrei să îți instalezi o stație de încărcare electrică acasă?
În primul rând, trebuie să te informezi în legătură cu branșamentul de care dispune locuința ta și cu puterea maximă pe care o poate prelua din rețea. Stațiile de încărcare pot fi alimentate atât monofazat (3.7 – 7.4 kWh), cât și trifazat (11 – 22 kWh). Cel mai probabil dispui de o alimentare monofazată, însă dacă vrei o încărcare rapidă îi poți cere furnizorului de energie o instalație trifazată. De cele mai multe ori nu este nevoie, deoarece încăcarea de acasă o poți face fără probleme și în câteva ore.
De asemenea, trebuie să te informezi în legătură cu modul î care poți profita de energia solară. Pe lângă stația de încărcare, dacă ai suficient spațiu disponibil îți poți monta și panouri solare, care să îți ofere energie gratuită.
Nu în ultimul rând, interesează-te despre modul în care este construită stația pe care o cumperi, compatibilitatea cu mașina ta, modul în care o poți controla și diverse alte detalii tehnice.
Întrebări frecvente
- Cât durează încărcarea unui EV acasă? Încărcarea completă de la o stație de acasă poate dura de la câteva ore până la o noapte întreagă, în funcție de capacitatea bateriei și de puterea stației de încărcare.
- Cum afectează încărcarea EV-ului acasă factura la electricitate? Deși factura la electricitate va crește, costurile sunt în general mai mici comparativ cu alimentarea unui vehicul tradițional cu combustibil fosil.
Un lucru este cert: Mașină electrică + Stație + panouri solare acasă = kilometri gratuiți. Dacă vrei o stație de încărcare acasă, pe care te poți baza, poți apela cu toată încrederea la cei de la lektri.co