Merita sa lucrezi de acasa?

Cu totii visam sa schimbam programul strict de la birou, barfele colegilor si sefii aroganti cu un program lejer de munca din confortul propriei case. Dar cum depasim fricile car vin odata cu aceasta tranzitie?

Pregateste-te sa iti urmezi cariera visurilor tale cu cateva dintre informatiile de mai jos.

De ce este lucratul de acasa atat de grozav?

Lucratul de acasa are mai multe beneficii pe langa posibilitatea de a sta non-stop in pijamale. Printre aceste beneficii se numara urmatoarele:

 • Vei economisi banii de transport pe care ii cheltuiai ca sa ajungi de la domiciliu la munca si invers. Poti reinvesti acesti bani in ceva ce iti place. Poti chiar sa ii folosesti pentru a-ti cumpara un echipament pentru noul birou de acasa;
 • Lucrand de acasa, vei putea sa scapi de cheltuielile de pranz si, tototdata, de cativa centimetri in talie. Acasa este mult mai usor sa iti pregatesti mese sanatoase, cu legume si fructe proaspete cumparate de la piata sau din supermarket;
 • De acum nu te vei mai simti vinovat ca nu poti sa mergi in vacante cu prietenii tai din cauza orelor limitate de concediu. Din acest moment, tu iti stabilesti orarul;
 • Poti sa incepi munca la ce ora doresti si sa faci cate pauze vrei. Acum poti sa mergi la acea ora de yoga la care iti era imposibil sa ajungi cand lucrai la birou.

Suna perfect, nu-i asa?

Exista o multime de avantaje de care ai parte lucrand de acasa, dar daca esti hotarat sa faci aceasta schimbare in viata ta, atunci trebuie sa fii pregatit si pentru cateva dezavantaje. Iata care sunt acestea:

Disciplina

Disciplina este un factor cheie pe care trebuie sa il iei in serios daca vrei sa ai succes lucrand de acasa. Fara disciplina nu vei avea rezultate pozitive.

Echilibru intre viata personala si viata profesionala

In timp ce lucrezi de acasa poti sa iti controlezi singur programul de munca. Insa gestionarea unui echilibru solid intre munca si viata personala poate fi o adevarata provocare pentru workaholici. Trebuie sa stii sa iti stabilesti limite intre viata profesionala si cea personala.

Instabilitate financiara

Acest lucru este valabil cu exceptia cazului in care lucrezi pentru o companie mai mare. Majoritatea persoanelor care desfasoara activitati independente trebuie sa recunoasca faptul ca fondurile lor fluctueaza. Este posibil ca intr-o luna sa ai incasari de bani foarte mari, iar in alta luna sa primesti doar o plata mediocra sau chiar niciuna.

Este lucratul de acasa potrivit pentru tine?

Va fi nevoie de multa auto-reflectie pentru a-ti da seama daca lucratul de acasa ar putea fi ideal pentru tine.

Vei avea succes lucrand de acasa daca:

 • Stii sa te automotivezi si nu ai nevoie de un sef care sa stea peste umarul tau pentru a se asigura ca munca ta este terminata la finalul programului;
 • Ai suficienti bani in cont in cazul in care prinzi si vremuri mai grele;
 • Nu te deranjeaza sa platesti bani din propriul cont pentru promovare. Orice fel de afacere are nevoie de publicitate, indiferent ca este mare sau mica.

Lucratul de acasa nu este potrivit pentru tine daca:

 • Nu esti automotivat. Daca ai nevoie de “un sut in fund” pentru a te ajuta sa te apuci de un proiect, atunci mai bine ar fi sa te angajezi undeva;
 • Ti-ai baga familia in probleme financiare;
 • Nu esti foarte bun in gestionarea stresului;
 • Preferi sa ti se spuna ce sa faci, nu ai prea multa imaginatie;
 • Nu suporti singuratatea, ai nevoie de colegi alaturi de care sa te destinzi in pauzele de munca.