admin

Mic istoric al fumatului

smoking22A fost o intreaga nebunie generata de interzicerea fumatului in locurile publice, asadar, ne-am gandit sa sapam putin in istorie si sa descoperim cand a aparut acest obicei. Cu siguranta nu s-au gandit oamenii pesterilor ca ar fi cazul sa arda niste plante uscate si sa traga fumul in plaman. Sau da?

Chiar daca dezvoltarea tigarilor pe care le cunoastem astazi a inceput abia prin secolul 15, atunci cand Cristofor Columb a descoperit America, exista atestari ale fumatului inca din anul 5000 inainte de Hristos. Prezent in mai multe culturi din intreaga lume, tutunul era cultivat indeosebi pe continentul sud american, de catre Indienii Americani. Nu doar tutunul a fost fumat de-a lungul timpului, ci si cannabisul, care este prezent in cultura Indiana de peste 4000 de ani.

La inceput, fumatul era asociat ceremoniilor religioase dedicate diversilor zei, ca mai apoi sa devina un adevarat obicei, pentru foarte multi oameni din lume. Explorarile europene in America au adus fumatul pe continentul nostru si l-a transformat intr-o adevarata activitate sociala. De atunci pana astazi, milioane de oameni au  inceput sa fumeze si milioane de oameni au murit din cauza bolilor provocate de tutun. Riscurile si neplacerile cauzate de acest viciu au creat o adevarata legislatie in ceea ce il priveste, ajungand pana la zilele noastre in care fumatul este interzis in locuri publice. Este un lucru firesc, in conditiile in care dauneaza iar nefunatorii sunt obligati sa suporte un mediu in care nu se regasesc. Este la fel de adevarat ca pentru fumatori nu este intocmai un lucru placut, insa partea buna este ca au alternative. Este suficienta achizitia unui kit tigara electronica si majoritatea neplacerilor si a riscurilor de sanatate dispar.

Ce este un astfel de kit?

Este un ansamblu format dintr-o tigara electronica si din niste arome, care ofera senzatia fumatului, eliminand totusi toate substantele neplacute din tigara. Inventata in 2004,  tigara electronica a castigat un succes nesperat, inlocuind, treptat, preferintele fumatorilor in materie de tigari. Trecerea este insa grea, in conditiile in care tutunul clasic are o istorie de mii de ani si a intrat in constiinta umana. Odata ce este facuta insa, fumatorul se poate bucura de viciul sau fara sa ii deranjeze pe cei din jur si mai ales, fara sa se imbolnaveasca.

Astfel, o lege care intezice fumatul in locurile publice nu este chiar atat de neagra pentru fumatori, atata vreme cat exista alternative.