Platina vs aur

images (2)Sunt multe de spus despre cele doua materiale pretioase. Ambele sunt folosite la bijuterii, indiferent ca este vorba despre bijuterii la comanda sau bijuterii pe care le gasesti gata realizate in magazin, ambele sunt extrem de pretioase si ambele au reusit de-a lungul timpului sa genereze atat probleme, cat si vise. Aurul, spre exemplu, este cel care sta la baza unui numar foarte mare de economii ale lumii, tiparirea banilor facandu-se in functie de rezervele de aur care exista in tara.

Care este , insa , cel mai bun material atunci cand vine vorba despre achizitia unui inel de logodna, spre exemplu?

Fara a insista foarte mult, cel mai bun material este platina. Da! Desi majoritatea inelelor de logodna sunt realizate din aur, platina este materialul cel mai fiabil, iar acest lucru este valabil dintr-o serie de motive:

  •  Este un metal mai rezistent. Platina nu are nevoie de ingrijire speciala, simpla lustruire pe termen lung fiind suficienta pentru a-i mentine luciul si proprietatile. De partea cealalta, aurul poate sa oxideze si poate sa isi schimbe culoarea, necesitand o ingrijire ceva mai costisitoare o data la cativa ani.
  •  Este mai pura. Puritatea este un alt punct forte al platinei, in detrimentul aurului. Pentru a fi realizate, bijuteriile din aur trebuie sa fie amestecate in proportie de cel putin 25% cu alte materiale, cum ar fi argintul sau cuprul. Acest lucru duce la o valoare scazuta a piesei din aur si la schimbarea proprietatilor.
  •  Nu genereaza alergii. Oricat ar fi de crezut, aurul poate sa duca la alergii si unele chiar destul de grave. De cealalta parte, platina nu genereaza astfel de probleme  fiind un material mai fiabil.

Este adevarat ca platina este un material mai costisitor decat aurul, insa pe termen lung, investitia merita. Daca urmeaza sa ii oferi un inel de logodna persoanei iubite, gandeste-te de doua ori inainte de a decide intre platina si aur si incearca sa alegi prima varianta.