Saliva si sanatatea orala

Saliva este un lichid corporal esential care asigura protectia si conservarea cavitatii orale. Alcatuita in mare parte din apa si multe alte substante cu functii lubrifiante, de curatare, antimicrobiene, excretoare si digestive, saliva este folositoare, de asemenea, in vorbire si in facilitarea simtului gustului. Gura uscata se numeste xerostomie si este o conditie destul de comuna, cel mai adesea cauzata de scaderea productiei de saliva. Xerostomia poate fi destul de suparatoare, aceasta cauzand dificultati in vorbire, in detectarea gustului si in lupta impotriva cariilor dentare. Totodata, xerostomia poate duce si la halitoza (respiratie urat mirositoare).

Pentru a diagnostica in mod corespunzator xerostomia, medicul trebuie sa fie pus la curent de catre pacient in legatura cu tot istoricul sau medical, precum si cu toate medicamentele (pe baza de reteta / fara prescriptie medicala) pe care le-a luat in ultimul timp. Examinarea extra-orala si intra-orala impreuna cu palparea glandelor salivare este, de asemenea, facuta in timpul unui astfel de consult, in asa fel incat medicul sa stie in ce stadiu se afla sensibilitatea si fermitatea canalelor si glandelor salivare. Exista unele medicamente care pot provoca frecvent uscaciune a gurii, cum ar fi antihipertensivele, antidepresivele, antihistaminicele, antiemeticele, antipsihoticele, diureticele si unele medicamente pentru durere. In general, daca iei mai multe pastile, exista un risc crescut sa te confrunti cu xerostomie ca efect secundar.

Tratarea gurii uscate se face, de obicei, cu inlocuitori de saliva sintetica, iar in cazurile mai severe cu pastile prescrise de medic. Din cauza efectelor secundare ale medicamentelor, acestea nu sunt de obicei prima optiune pentru tratament. De asemenea, acestea nu ajuta la prevenirea cariilor dentare. Cea mai comuna zona in care sunt prezente cariile cauzate de lipsa salivei se afla la circumferinta dintelui, de-a lungul liniei gingiei.

Pentru a preveni cariile dentare, este necesar ca dintii sa fie periati dupa fiecare masa, iar ata dentara sa fie utilizata cel putin o data pe zi, preferabil seara. Cand periajul nu poate fi o optiune din diverse motive (ex.: nu esti acasa), se recomanda mestecarea unei gume fara zahar pentru a ajuta la indepartarea resturilor alimentare si pentru a stimula fluxul salivar. In cazul xerostomiei trebuie evitat consumul frecvent de bauturi acidulate si cofeina (retine ca majoritatea bauturilor racoritoare contin cofeina). Poarta o sticla cu apa cu tine tot timpul pentru a-ti mentine gura umeda.

Secretia de saliva poate fi indusa si crescuta prin mestecarea unei gume ce contine xilitol. Xilitolul pur este o substanta cristalina alba care arata si are gust de zahar. Acesta nu este sintetic – este natural, organismul uman producand 15 grame de xilitol folosind alte surse de hrana. O multime de cercetari au aratat ca xilitolul este cel mai prietenos indulcitor pentru dintii nostri. Acesta nu se metabolizeaza in acelasi mod precum carbohidratii, asadar nu provoaca probleme la nivelul dintilor si gingiilor.

In concluzie, o productie sanatoasa de saliva este buna pentru dinti, in timp ce “gura uscata”, sau xerostomia, poate duce la aparitia cariilor dentare. Combate aceasta problema printr-un control regulat la medicul dentist, de doua ori pe an, pentru a stabili cat de des trebuie sa ai parte de o curatare profesionala. Cere-i medicului instructiuni specifice privind ingrijirea orala la domiciliu pentru situatia ta specifica. Nu in ultimul rand, foloseste zilnic pasta de dinti cu fluor pentru a reduce riscul de aparitie a cariilor dentare!