
Tractorul poate sa fie cel mai important utilaj din gospodaria ta, atata vreme cat il achizitionezi cu atentie si te asiguri ca este destinat activitatii pe care o practici. Daca esti incepator in ceea ce priveste agricultura, achizitia unui tractor poate sa fie o uriasa provocare. Va trebui sa tii cont de tipul de consumabile tractor , de putere, de brandul producator, de activitatea pe care o face si de o multime de alte mici detalii, unele mai importante decat altele. Tocmai de aceea, am creat un mic ghid care te ajuta sa achizitionezi tractorul perfect.
De ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un tractor?
- De putere. Variantele sunt foarte multe, indiferent ca vorbesti de tractoare compacte sau subcompacte. In general, poti alege intre 20 de cai putere si cateva sute. Puterea o alegi in functie de cat vei utiliza utilajul, insa majoritatea utilizatorilor recomanda o putere cat mai mare, in asa fel incat treaba sa mearga usor, orice ai face. In general, un tractor cu putere mare poate sa fie mai silentios la viteze mai mici si sa genereze economie e combustibil.
- Transmisia. Ai de ales intre transmisia hidrostatica si cea automata. Daca iti doresti o reglare facila a vitezei, transmisia hidrostatica este cea mai potrivita. De fapt, este si cea mai populara varianta.
- Usurinta de manevrare. Nu toate tractoarele se manevreaza usor. Unele au nevoie de mana unui profesionist, in timp ce altele pot fi manevrate chiar si de amatori. Manevrabilitatea este data de dimensiunea puntii, de marimea rotilor, de modul in care se controleaza utilajul si de multe alte detalii.
Alegerea tractorului trebuie sa tine cont, evident, de costul acestuia. Foarte multi oameni tin cont doar de costul initial, ceea ce este gresit. Costul se intinde pe toata perioada de utilizare, asadar, este indicat sa se tina cont si de cheltuielile ulterioare. Acestea pot fi date de cantitatea de combustibil utilizate, de reparatii si de piese consumabile.
De asemenea, un trebuie neglijat locul unde urmeaza sa fie tinut tractorul. Daca este tinut in aer liber, s-ar putea sa aiba nevoie de o constructie cat mai robusta, foarte rezistenta la inghet dezghet, ploaie sau caldura. Daca este tinut intr-un hambar si este folosit mai rar, se poate miza si pe materiae ceva mai ieftine.