Daca cineva te-ar intreba care iti sunt alimentele preferate, ai raspunde – cartofii prajiti, prajiturile sau fripturile de tot felul? Stiai ca o multime de alimente din meniul tau zilnic sunt mult mai sanatoase atunci cand le consumi crude?
O multime de alimente, fructe sau legume isi pierd o multime de nutrienti atunci cand sunt preparate, fierte sau prajite. Ce alimente ar trebui deci sa fie consumate crude?
Sfecla. O leguma cu o multime de beneficii, fie consumata cruda, fie fiarta. Sfecla contine o multime de fibre, contine Vitamina C, potasiu, folati si multe altele. Sfecla poate stimula sistemul imunitar, rezistenta, poate scadea tensiunea si sa te tina departe de inflamatii. De ce ar trebui sa le consumi crude? Deoarece fierte isi pierd un sfert din cantitatea de folati continuta.
Broccoli. O alta leguma foarte benefica, cu un nivel foarte important de fibre, de vitamine, de calciu, de potasiu si chiar proteine. Consumat crud, corpul va reusi sa absoarba mai usor si mai rapid anumiti nutrienti, precum sulforafanul, care te tine departe de cancer si care reduce tensiunea arteriala.
Ceapa. nu este foarte delicioasa consumata singura si cruda, dar este foarte benefica pentru sanatate. Contine un fitonutrient numit alicina care te poate ajuta sa tii in frau apetitul, care te tine departe de cancer, care poate ameliora sanatatea cardiaca si care poate reduce chiar tensiunea arteriala. In salata sau in sandwich, ceapa cruda te va ajuta sa absorbi mai multa alicina, acest nutrient miraculos.
Ardeiul rosu. Nu doar portocalele si alte citrice sunt foarte bogate in Vitamina C. Ardeii rosii contin la fel de multa Vitamina C ca si acestea. Dar si vitaminele B6, E si magneziu. Savureaza felii de ardei rosu cu un sos light. Copti chiar cateva minute doar isi pot deteriora nivelul de vitamina C.
Nucile. Nucile consumate crude, nu prajite, sunt cea mai buna sursa de proteine, de magneziu si fier. Nu le consuma cu sare, cu ulei deoarece au deja au un nivel ridicat de calorii si de grasimi. Dar au acizi grasi esentiali care pot reduce colesterolul si care pot mentine arterele sanatoase.