Urgentele ortodontice – care sunt cele mai intalnite?

1.IRITAȚIA BUZELOR ȘI A OBRAJILOR

Aparatele dentare pot provoca iritații ale țesuturilor moi ale buzelor și obrajilor, în special la începutul tratamentului ortodontic.

Pentru aceasta situație îți poate fi utila ceata specială oferită de medicul tău ortodont care poate fi aplicată pe părți ale aparatului care provoacă iritațiile, pentru ca aceasta să nu se agraveze și să grăbească vindecarea aceasta

Dacă disconfortul și iritația sunt încă problematice după câteva zile, comunică cu medicul ortodont pentru a stabili necesar să vă vedeți mai devreme decât a fost planificat inițial.

SENSIBILITATEA DINȚILOR

Dinții se mișcă atunci când li se aplică o presiune sau o forță ușoară continuă.Când se aplică inițial presiune pe dinți, este posibil ca unii dinți să devină sensibili timp de câteva zile după o vizită de activare.

Sensibilitatea poate apărea și la câteva săptămâni după activare, pe măsură ce dinții se deplasează progresiv spre poziția lor finală corectată.

Nivelul disconfortului, precum și durata acestuia pot varia. Dacă totuși simți disconfort și durere neobișnuită și persistentă, este cazul să programezi o vizită la mediul ortodont.

3. MIȘCĂRILE DENTARE ANORMALE

Aparatele si aparatele ortodontice sunt aparate foarte precise dar si destul de fragile. Acestea sunt concepuți pentru a face dinții să se miște în toate direcțiile (în 3D). Ocazional, unul sau mai mulți dinți pot părea că se mișcă într-o direcție anormală. Acest lucru este posibil, mai ales în stadiul incipient al tratamentului. Ai răbdare și totul ar trebui să se autocorecteze cu timpul.

Cu toate acestea, pot apărea mișcări neobișnuite dentare atunci când brackeții se fse slăbesc, când o forță aplicată este prea puternică sau direcționată incorect (folosește elasticele numai conform instrucțiunilor) sau când firele sunt îndoite sau deteriorate. Dacă observi astfel de schimbări în cavitatea bucală, ar fi bine să-l înștiințezi și pe medicul tău ortodont care eventual poate programa o întâlnire.

Dacă ești aproape de sfârșitul tratamentului și observi mișcări anormale ale dinților, este necesară o o vizită la ortodont pentru a evalua situația și pentru a evita amânarea scoaterii aparatului dentar.

4.APARATELE SPARTE ȘI SLĂBITE

Piesele aparatului și ale suportului care provoacă iritații pot fi acoperite temporar cu ceară. Dacă o parte a unui aparat spart (sârmă, arc, bracket etc.) poate fi îndepărtată, încerceacă să o faceți.

Salvează piesele pe care le-ai îndepărtat și du-le următoarea întâlnire cu mediul ortodont.

Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să acoperi părțile aparatului care provoacă iritația cu ceara ortodontică specială

În caz de urgență, se poate folosi orice material moale disponibile în orice farmacie, care să amelioreze disconfortul provocat.

Dacă ai îndoieli, nu ezita să contactezi medicul tău ortodont pentru a-i descrie problema, astfel încât el să poată face corecțiile corespunzătoare.