Daca iti doresti sa iti incerci norocul in agricultura, este bine sa inveti cat mai multe despre ceea ce urmeaza sa faci. Fiecare cultura are propriile nevoi si fiecare zona a lumii are anumite caracteristici. Daca in trecut, agricultorii nu aveau foarte multe variante prin care puteau controla productivitatea propriilor culturi, lasand totul la voia intamplarii, astazi exista o multime de utilaje si solutii prin care o cultura, indiferent ca este vorba despre cereale sau de legume, poate sa fie controlata cu usurinta si poate sa beneficieze de o productivitate ai mare.
Daca cultivi cereale, unul dintre dispozitivele cu adevarat esentiale culturii tale este umidometrul pentru cereale.
Ce este un umidometru cereale?
Este un aparat care are rolul de a verifica umiditatea si eventual temperatura semintelor. Umidometrele pot imbunatati extrem de mult productivitatea si pot oferi un control total asupra cerealelor. Datorita acestui dispozitiv, se pot administra mult mai usor resursele alimentare si se poate genera o eficienta mult mai mare.
De asemenea, se poate descoperi calitatea anumitor cereale, in asa fel incat sa se descopere care este destinatia lor.
Ce conteaza in momentul in care alegi un umidometru de cereale?
Alegerea unui umidometru trebuie sa se faca in functie de mai multe criterii . Foarte important este numarul de cereale care pot fi analizate. De regula, umidometrele normale calculeaza umiditatea pentru grau, orz, ovaz, secara sau porumb. Majoritatea insa, pot fi setate pentru a calcula umiditatea pentru o multime de alte tiuri de seminte.
Este bine sa tii cont de consumul de energie, in momentul in care alegi umidometrul, de modul in care se face masuratoarea si evident, de rezistenta sa fizica.
Cat de mult conteaza umiditatea un cadrul cerealelor?
Calitatea cerealelor depinde de mai multe detalii, incepand cu specia de planta, soiul acesteia, gradul de maturitate la recultare sau starea bobului. Toate acestea insa, sunt determinate de umiditatea solului si de modul in care este ingrijit acesta. Alaturi de continutul de substante glucide, celuloza si substante proteice, umiditatea cerealelor este cel mai important element care decide calitatea.
In stare uscata, cerealele nu trebuie sa aiba o umiditate de peste 20 %, pragul de normalitate fiind undeva la 14%.
Importanta este uriasa pentru faza de pastrare, deoarece niste cereale mult prea umede au tendinta de a se strica cu usurinta.