admin

De ce ai nevoie de un dictionar la cursuri?

dictionar-de-termeni-auto-sDictionarul este o carte pe care tot mai putini elevi o includ in biblioteca scolara. In momentul in care intra in invatamantul superior insa, multi dintre elevii care nu au deschis niciodata un dictionar explicativ al limbii romane se trezesc pusi in situatia de a invata cum sa foloseasca unul.

Diferenta dintre volumul de studiu si nivelul de dificultate al examenelor este adesea un soc puternic pentru studentii de anul I. Pentru cei care aleg sa urmeze facultati de specialitate precum dreptul sau medicina spre exemplu, jargonul profesional este echivalentul invatarii unei noi limbi, de la 0. Acesta este momentul in care dictionarul, ignorat atatia ani devine din nou util.

Ce fel de studenti au nevoie de dictionar?

Raspunsul scurt la aceasta intrebare este „toti”. Bineinteles exista diferente intre tipurile de profiluri si specializari. Studentii de la Medicina spre exemplu, se vor intalni cu mult mai multe cuvinte noi ale caror definitii nu le cunosc. Termenii de specialitate sunt introdusi in numar mare inca din primul an de studentie, iar volumul este adesea coplesitor pentru studentii nepregatiti.

In principal, aproape orice specializare are terminologii specifice, iar profesorii universitari nu pierd timpul pentru a se opri din lectura de fiecare data cand introduc un termen nou. Din acest motiv este recomandat ca studentii sa aiba la indemana un dictionar specializat sau un dictionar explicativ al limbii romane care sa cuprinda inclusiv limbajele de specialitate.

Acest tip de dictionare, in mod special dictionarele comprehensive, sunt adesea carti voluminoase, aproape imposibil de transportat zilnic.

Dictionar online, aplicatia preferata de studenti

Solutia pentru cei mai multi studenti este dictionarul online din mai multe motive, insa cel mai important este practicabilitatea. Dictionarele online pot fi accesate direct de pe orice dispozitiv mobil, smartphone, tableta sau laptop si sunt din acest motiv usor de transportat si extrem de simplu de folosit.

In timpul cursurilor, regulile care se aplica in scoala generala sau liceu precum interzicerea telefoanelor mobile sunt mult mai rare. Multi studenti aleg sa isi inregistreze cursul cu telefonul mobil sau sa foloseasca laptopul pentru a scrie cursurile mai degraba decat caietele sau mapele de notite traditionale. In aceste conditii, accesarea unui site de tip dictionar explicativ al limbii romane online este cea mai simpla si practica modalitate de a verifica in timp real definitiile notiunilor nou introduse in timpul cursului sau seminarului. Studentii pot opta sa preia definitia de interes cu copy/paste si sa o adauge in notitele deja tastate sau sa salveze pagina cu definitia a dictionarului pentru a o consulta mai tarziu, cand invata pentru examen.

Vezi in acest articol ce greseli gramaticale fac cel mai des vorbitorii de limba romana.