Aiosif

Palatul Versailles – maiestuoasa resedinta a regilor Frantei

Palatul Versailles este unul din cele mai importante monumente arhitecturale din Franta, inscris in patrimoniul mondial al umanitatii din 1979. Situat in regiunea pariziana, datand din secolul al XVII-lea, castelul Versailles a fost resedinta regilor pana la Revolutia Franceza. Castelul, gradinile si dependintele sale (muzeul istoriei Frantei, Micul si Marele Trianon, livada de portocale) constituie un ansamblu exceptional, simbolul artei clasice franceze.

versailles

Dincolo de poarta aurita a castelului Versailles se deschide o poarta spre o era marcata de splendoare: monarhia franceza. Scari interioare imense, oglinzi nenumarate, saloane decorate si captusite cu matase, candelabre gigantice din cristal…prin toate acestea Versailles le aminteste turistilor de puterea netarmuita a regelui Louis XIV.

La primul etaj sunt situate apartamentele private al regelui si a reginei, niste atractii turistice extrem de cautate de turisti. In Venus, cea mai cunoscuta sala a palatului Versailles se afla statuia regelui Louis XIV. Sala tronului este situata in salonul Apollo.

galeria oglinzilor

Galeria Oglinzilor

Galeria Oglinzilor este cea mai vizitata incapere a palatului Versailles, construita de Jules Hardouin Mansart, la ordinele regelui Louis XIV. Masurand 73m/10,5m, intr-un stil baroc, Galeria Oglinzilor adaposteste 357 de oglinzi, fabricate in cadrul unei uzine din Cherbourg. In momentul conceperii, scopul monarhului era de a epata, de a-si etala in mod ostentativ fabuloasa bogatie, dat fiind faptul ca in acea perioada oglinzile erau extrem de costisitoare. In drumul sau spre apartament si capela, regele trecea zilnic prin aceasta incapere, madria lui. Regele avea obiceiul sa organizeze in aceasta incapere nunti regale, receptii luxoase sau intalniri intre ambasadori. Lumina reflectata in aceasta incapere creeaza un efect stralucitor, absolut fabulos.

gradinile

Gradinile Versailles

In timpul domniei lui Louis XIV, celebrul gradinar Andre le Notre incepe amenajarea gradinilor castelului Versailles. Compune o alee regala precum si un canal mare. Pentru a-l ajuta sa isi continue opera, in ajutorul sau vin un numar mare de gradinari si artisti. Amenajarea gradinilor Versailles a necesitat eforturi colosale. Un teren mlastinos s-a transformat intr-un peisaj fabulos, incarcat de flori si copaci. Gradinile Versailles sunt unice in Europa datorita splendorii lor. An de an, sunt plantate in jur de 210 000 de flori. Gradinile Versailles cuprind numai putin de 200 000 de copaci, sute de statui si grupuri statuare, bazine si fantani care inca sunt active

Un domeniu imens care iti va lasa intiparita in minte o imagine de poveste.