O stație grafică sau stație de lucru este concentrată, așa cum sugerează și numele său, să îndeplinească sarcini solicitante, asociate de obicei cu lumea profesională. La rândul său, un calculator normal sau computer desktop este mai optimizat pentru sarcini simple, cele care sunt de obicei necesare unui utilizator pasionat de scris, de exemplu sau de jocuri.
Și acest lucru se reflectă în principal în familiile de procesoare și plăci grafice pe care unul sau celălalt dispozitiv le are montate.
De exemplu, Z2 Mini are mai multe configurații diferite din fabrică, inclusiv versiuni cu i5 și i7, dar are unele dintre cele mai tipice caracteristici pe care le poți găsi de obicei, pe o stație de lucru. Și anume:
- Procesor Intel Xeon E3 3,3 GHz.
- Placă grafică NVIDIA Quadro M620.
- 32 GB de memorie RAM DDR4.
- Disc SSD de 500 GB.
RAM-ul și discul solid sunt similare cu cele ale oricărui computer desktop. Diferențele există la procesor și grafică. Pentru orice workstation trebuie să știi ca găsești soluții ce configurare custom dupa propriile nevoie și astfel obții și un preț mai bun pe server-config.ro.
Procesoare
În acest caz, se poate monta un procesor Xeon de performanță redusă (E3) , destinat în principal dispozitivelor portabile (adică o mini stație de lucru sau o stație de lucru).
Procesoarele Xeon sunt, de obicei, mai scumpe decât omologii lor din familia „i”, deoarece sacrifică calitatea graficii integrate (deoarece sunt adesea însoțite de grafică special concepută pentru lucru) în schimbul unei prelucrări mai mari (număr maxim de nuclee, capacitate pentru calcule complexe etc.).
La rândul său, NVIDIA are trei mari familii de plăci grafice: GTX, Quadro și Tesla. Tesla se concentrează profund pe servere și pe GTX către medii de acasă sau de jocuri. Grafica NVIDIA Quadro, caută să găsească un echilibru între FP32 (performanța în virgulă mobilă necesară de obicei pentru mediile de acasă sau de jocuri) și FP64 (ES/cel mai mare set de calcule necesare pentru îndeplinirea sarcinilor complex precum redarea animației).
Cu toate acestea, diferențele dintre GTX și Quadro nu sunt de obicei foarte pronunțate. La același nivel, GTX-urile tind să aibă o putere brută mai mare, în schimbul sacrificării puterii complexe și invers.
Drivere necesare
Quadro trebuie să treacă controale de calitate mai bune și, prin urmare, să aibă drivere mai bune și un suport mai bun. Aceasta înseamnă că fiecare driver care iese pentru un Quadro, este certificat pentru o serie de instrumente de lucru, cum ar fi AutoCAD, Vectorworks, MicroStation, Inventor, SOLIDWORKS etc., astfel încât, să poți fi sigur că cel puțin cu acele programe nu vei avea probleme. În consecință, poți alege o stație grafică sau un calculator normal, în funcție de sarcinile pe care computerul trebuie să le îndeplinească.