AncaP

Spirulina, varza kale, seminte de chia… cu ce alimente se pot inlocui?

alimentatie, alternative, chia, fibre, omega 3, spirulina, superalimente, varza kale, vitamine

Spirulina, varza kale si semintele de chia fac parte din categoria alimentelor destul de scumpe si care se gasesc destul de greu. Dar aceste noi superalimente pot sa fie inlocuite foarte usor cu altele. Iata cum.

Superalimentele sunt alimente cu multiple beneficii nutritionale dar pot fi inlocuite cu alternative la fel de sanatoase. Care sunt acestea?

Varza kale. Inainte sa devina un aliat de nadejde pentru sucurile smoothie si sucurile verzi, varza kale nu era foarte populara. Dar este o varza creata cu cele mai benefice aporturi nutritionale- contine fier, proteine, vitamine, minerale, omega 3, fibre si beta-caroten. In locul sau se poate consuma insa orice alta varietate de varza, de la varza alba, la cea verde si pana la cea rosie. Au aceeasi compozitie, fiind toate foarte bogate in antioxidanti, fibre si vitamine dar si beta-caroten.

Spirulina. Face parte din familia algelor miraculoase, cu o popularitate din ce in ce mai ridicata. Foarte in voga in ultimii 10 ani, spirulina este veche de peste 3 miliarde de ani. A fost descoperita in anul 1960 si folosita pentru a hrani copiii malnutriti datorita incredibilei sale bogatii nutritionale. Aceasta micro-alga este foarte bogata in vitamine, in minerale, acizi grasi nesaturati si proteine, fiind cea mai buna pentru sportivi si vegetarieni. In locul sau poti consuma de toate pentru a avea o alimentatie echilibrata. Atunci cand nu este cazul, nu avem nevoie de alge. Pesii si leguminoasele de exemplu, contin  toate aminoacizi pentru buna functionare a corpului.

Semintele de chia. Semintele de chia fac parte din familia celor mai sanatoase seminte. Originare din America Centrala, chia inseamna « forta » in mayasa. Deci faceau parte din alimentatia de baza a mayasilor si a aztecilor. Erau folosite mai ales pentru a le stimula energia. Sunt foarte populare datorita nivelului lor ridicat de fibre, de omega 3, de saruri minerale si mai apoi datorita puterii lor de satietate. In locul semintelor de chia se pot consuma nuci pentru plinul de omega 3 si naut pentru aportul de fibre. Sunt foarte bune in salate sau sucurile smoothie, la fel ca semintele de chia.