Indispensabil pentru buna functionare a organismului, potasiul face o echipa foarte buna cu sodiul pentru a mentine echilibrul acido-bazic din intreg corpul. Datorita lui inima poate sa bata si muschii se pot contracta.
Un nivel suficient de potasiu este cel care ne va proteja de hipertensiune si poate sa reduca bolile cardiace, de accidente vasculare cardiace sau chiar de osteoporoza. Care sunt alimentele pe care poti miza?
Cafeaua macinata. Cafeaua, cu 80 mg de potasiu pe ceasca, este un campion in materie atunci cand vine vorba despre nivelul de potasiu.
Cicoarea. Un alt ingredient folosit pentru a prepara cele mai energizante bauturi. Consumata sub forma de bautura calda, cicoarea va veni cu o multime de virtuti. O modalitate ideala deci de a incepe ziua cu cea mai aromata bautura pentru micul dejun.
Banana. Un bun reper. Consumand o banana pe zi vei reusi sa acoperi nevoile zilnice recomandate de potasiu.
Patrunjelul proaspat. Pentru a-ti face plinul de potasiu, trebuie sa il alegi proaspat. Pe cat posibil bio, patrunjelul poate sa fie folosit pentru o multime de preparate, pentru a profita asa cum trebuie de toate beneficiile sale.
Spanacul. Spanacul este foarte bogat in fier, in vitamina K, dar si in potasiu. Cu alte cuvinte, o veritabila comoara pentru sanatate.
Avocado. Avocado este o veritabila bomba plina de nutrienti care te ajuta sa iti faci plinul de potasiu. Dar si de grasimi bune si de vitamina B5.
Rosiile. Uscate, sub forma de piure sau concentrate, rosiile, sub toate formele lor, sunt pline de beneficii pentru a –ti face plinul de minerale.
Fructele uscate. Caise uscate, curmale, smochine, prune sau stafide… fructele uscate contin un nivel mult mai important de potasiu fata de de fructele proaspete.
Oleaginoasele. Fructele uscare oleaginoase pot sa fie cea mai buna alegere si cea mai sanatoasa atunci cand vine vorba despre o gustare echilibrata. Nu trebuie deci sa te privezi de migdale, de nuci sau de mugurii de pin.
Mirodeniile. La fel ca si ierburile aromatice, mirodeniile sunt cele care vin cu un plus de savoare si de relief la tine in farfurie. Dar vin si cu un nivel important de minerale. Cele mai indicate- chimionul, curry, ghimbirul sau piperul negru.